Simning

Phelps stängs av tre månader

SPORTBLADET

Tappar dessutom jättesponsor

USA:s simgigant i Peking-OS, Michael Phelps, har stängts av i tre månader från allt tävlande sedan han synts på bild med en marijuanapipa.

Dessutom förlorar amerikanen en av sina större sponsorer – samtidigt som han riskerar åtal för narkotikabrott.

Stängs av.
Stängs av.

Beslutet om avstängningen fattades av USA:s simförbunds ledning på torsdagen. Detta är en skarp reprimand men inget dopningsstraff, understryker förbundet.

”Michael har frivilligt gått med på reprimanden och lovat att förtjäna vårt förtroende”, heter det i ett uttalande från förbundet.

Phelps första tävling sedan OS-succén var tidigare tänkt att gå av stapeln i Austin, Texas, i mars. I och med avstängningen får han nu inte tävla förrän i maj, men kvalet till sommarens VM i Rom missar han inte, då detta sker i de amerikanska nationsmästerskapen i juli.

Avstängningen var inte Michael Phelps enda bakslag på torsdagen.

OS-kungens sponsor, Kellogg's, meddelade att man inte förnyar sitt sponsoravtal med Phelps efter februari månads slut.

– Michaels senaste beteende går inte ihop med Kellogg's image, säger företagets taleskvinna Susanne Norwitz och en talesman för Phelps agentur fyller i:

– Michael accepterar de här besluten och förstår deras syn på saken. Han känner att han har gjort dem besvikna.

Vidare riskerar sommarens åttafaldiga OS-guldmedaljör, som har bett om ursäkt för marijuanapipan, åtal för narkotikabrott om Richlands kommuns sheriff i South Carolina kan finna bevis för att Phelps rökt marijuana i hans distrikt.

Och sheriffen Leon Lott anser att Phelps offentliga ursäkt nästan är ett erkännande.

– Vi har bildbevis och delvis ett erkännande, sade Lott redan i tisdags.

Varken University of South Carolina eller polisen i staden Columbia, som ligger i Richland, säger sig gå vidare med fallet.

Däremot får Phelps stöd från oväntat håll, nämligen Brasilien och fotbollslegendaren Ronaldo.

– Det finns ingen anledning att förfölja någon som åstadkommit vad han gjort, nämligen nästan allting han kan, hävdar Ronaldo.

Brasilianaren talar sannolikt i egen sak. Han var förra året inblandad i en egen drog- och sexskandal tillsammans med tre transvestiter.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning