Anja: Hon förstör för hela sporten

SPORTBLADET

Pärson rasar mot ärkerivalen Kostelic efter pallmissen

ST. MORITZ

Kroatiskan Janica Kostelic, 21, kan titulera sig VM-drottning och Anja Pärson är förbannad.

Inte för hennes medaljmiss i slalom – utan för Kostelics sätt att vara.

– Jag gläds inte över hennes seger, det tror jag ingen åkare gör. Hon har slagit näven i fejan på oss och förstör för hela sporten, säger Anja Pärson.

Anja har länge hållit en fasad utåt. Vid varje intervju och vid varje offentligt framträdande har hon hyllat kroatiskan och gång på gång förtydligat att de är bästa vänner – till skillnad mot vad som framkommit i media.

Men nu kan inte Anja hålla tyst längre.

– Jag tycker att hon är världens bästa kvinnliga utförsåkare, vilket hon också bevisat här i St. Moritz. Men hennes uppträdande köper jag definitivt inte, säger slalomfyran Anja Pärson.

”Något fel på henne”

På presskonferensen – efter segern i kombinationen – sa Janica Kostelic att VM-guldet inte betydde någonting. På ett sponsorjippo samma kväll förklarade hon att ”det är inte svårt att vinna VM, eftersom konkurrensen är så dålig på damsidan”. Uttalandena väckte starka reaktioner och blev en nyhet över hela skidvärlden.

Även åkarna reagerade.

– Jag är inte imponerad av vad hon och den kroatiska skidfamiljen sagt. Är hon inte glad en sådan här dag måste det vara något fel på henne, säger Anja efter Janicas slalomguld.

Och fortsätter:

– Sedan hon vräkte ur sig det där har stämningen förändrats bland åkarna. Tyvärr. Jag tror ingen sätter sig ner med henne och diskuterar livet precis. Det är synd, men sant.

Janica Kostelic själv verkar skärrad över den debatt hennes framträdanden i St. Moritz skapat. I går, efter slalomsegern, började hon presskonferensen med att förtydliga sig.

Dålig bortförklaring

– Ni missuppfattade mig senast. Det jag sa var att jag värdesätter en seger i den totala världscupen högre än ett VM-guld. Ingenting annat.

Alla som hörde henne vräka ur sig orden tog gårdagens förklaring som en dålig bortförklaring. Även Anja Pärson – utan att Janica sa det rakt ut – fick sig en ordentlig känga.

– Det finns en del tjejer, jag nämner inga namn, som inte trott att jag har skadeproblem. Det tycker jag är dålig stil, säger Kostelic.

Anja Pärson konstaterar:

– Det kroatiska landslaget har trampat på många tår när det dragit fram och många är fortfarande ömma. Det är synd, eftersom Janica är en så fantastisk åkare.

Trots alla hårda ord passar Janica Kostelic också på att hylla Anja – och framförallt hennes andra åk i slalomtävlingen.

– Hade inte hon gjort den där missen i första skulle hon förmodligen vunnit guld. Anja åker ruskigt fort just nu, säger Janica.

Anja Pärson var klart snabbast i andra, men vad hjälpte det när hon tappade en sekund och sextio hundradelar i första.

– Sådant som händer. Jag gjorde en ordentlig miss och den kostade. Men jag är ändå nöjd med min insats i VM, säger hon.

Och tänker tillbaka på torsdagens storslalom.

Där hon vann VM-guld.

Har 2 VM-guld & 18 VC-segrar

Har 2 VM-guld & 10 VC-segrar

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint