Störtloppet - fritt fall

SPORTBLADET

Svenske succémannen: Det är bara att kasta sig ut

Liseberg eller Gröna Lund? Glöm det.

Världens häftigaste ”Fritt fall” finns i St Moritz.

– Jag tror inte att man kan göra en störtloppsstart så mycket brantare, säger svenske VM-åkaren Markus Larsson.

Foto: EN RUGGIG START Markus Larsson slutade överraskande sexa i går och nu ställs han inför nya utmaningar  världens brantaste start i störtloppssammanhang. En ramp med en lutning på 45 grader har skapats för att göra loppet mer spektakulärt.

I går susade Larsson ner för den nära tre kilometer långa störtloppsbanan på berget Piz Nair i de schweiziska alperna. Men störtloppsdelen av VM:s kombinationstävling blev en missräkning för 24-åringen som bor i Monaco men tävlar för Karlstads slalomklubb.

Inför slalomen var han mer än fem sekunder efter ledande norrmannen Lasse Kjus.

Två fantastiska slalomåk gjorde dock att Larsson klättrade rejält i resultatlistan och slutade på en fin sjätteplats. Amerikanen Bode Miller vann.

– Slalomåken var mina bästa någonsin. Jag vågade riskera allt och det höll, säger Larsson.

Konstgjord ramp

Slalom i all ära. Det är lördagens störtlopp det snackas om i St Moritz just nu.

Starten är minst sagt spektakulär. En ramp med en lutning på 45 grader har byggts upp. På sju sekunder accelererar åkarna från stillastående till över 137 km/timmen.

– Var skillnaden går mellan rädsla och respekt är svårt att säga. Men det är inte mycket att tveka på, det är bara att kasta sig ut och flyga iväg, säger Larsson.

Starten av kombinationsstörtloppet var strax nedanför den omtalade rampen. Men under genomåkningen inför loppet fick Larsson pröva på banan i sin helhet.

– Och jag skulle gärna göra det igen. Jag skulle ljuga om jag sa att man var oberörd när man kom ner, men det är bara positiva känslor som strömmar genom en.

Starten är den brantaste genom VM-historien. Men det innebär inte att VM-banan samtidigt är den svåraste någonsin.

– Här är det fritt fall i ett par hundra meter, men sedan planar det ut. Det är värre i till exempel Kitzbühel där den branta starten följs av en vänstersväng och ett hopp, säger Larsson.

Säkras med linor

All personal som arbetar i startområdet måste säkras med linor och vajrar. Störtloppsexperten Bernhard Russi har lyckats i sitt uppsåt att göra störtloppsvärldens häftigaste startsträcka. Den snötäckta rampen tog två år att färdigställa och kostade 25 miljoner kronor.

I dag tränar störtloppsåkarna i backen och på lördag är det dags för Herman Maier, Lasse Kjus och de övriga fartfantomerna att göra upp om medaljerna i diciplinen 200 meters fritt fall med störtlopp.

Sjua i Salt Lake City

Brantast i VM-historien

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint