Roberto starkast i blodig fajt i natt

SPORTBLADET

Svenskens segervapen: Ingos slag- kombination

Foto: RENA BLODBADET Paolo Roberto hade kommandot matchen igenom. Men det var blod som stoppade matchen. "Boxning är inte så här. Det är bara jag som alltid är inblandad i blodbad", sa interkontinentalmästaren Roberto efter matchen.

HELSINGFORS

Paolo Roberto vann i natt sin andra titel efter tio blodiga ronder mot amerikanen Wayne Martell.

- Jag slog honom på en Ingemarsmäll. En krok och sen en rak direkt efter. Det var Ingemar Johanssons grej.

Foto: Roberto efter segern.

Passande segerrecept eftersom matchen gick i Kisahalli där Ingemar Johansson hårresande blev diskad för passivitet i andra ronden av OS-finalen mot Ed Sanders 1952.

Ingemarsmällen till trots var det blod som stoppade matchen 1.56 in i tionde ronden.

Wayne Martell blödde tidigt från ett skadat ögonbryn över höger öga. I tionde ronden sa Paolo Roberto till domaren att han borde bryta.

- Jag tänkte faktiskt på det svenska proffsförbudet. Nu satt folk hemma framför tv-apparaterna och det sprutade blod. Begriper man inte boxning får man fel uppfattning. Boxning är inte så här. Det är bara jag som alltid är inblandad i blodbad, säger Paolo Roberto.

Låg klart under

Det fanns ingen anledning att låta matchen gå vidare i två ronder till. Amerikanen hade inte vunnit en rond och låg under klart i alla tre domarnas protokoll. Två ronder till kunde ha fördärvat hans karriär för all framtid eftersom illa skadade ögonbryn lätt slåss upp igen.

Men de flesta boxare som får blodvittring tänker inte på proffsförbud och politik - de tänker på chansen att slå ut sin skadade motståndare illa kvickt.

- Den tanken fanns också måste jag erkänna, säger Paolo Roberto.

Boxades - inför 400

Kvart över ett på natten finsk tid började matchen. Då hade de lokala helvetesänglarna och större delen av den övriga publiken sen länge lämnat lokalen. Robertos match föregicks dessutom av ett 40 minuter långt uppehåll därför att alla andra hade boxats färdigt och matchen var bestämd att sändas direkt från 23.05 i svenska Tv 3.

Kvar satt runt 400 svenskar och andra som inte hade något annat för sig en lördagsnatt i kylslagna Helsingfors.

- Det är lite av min styrka. Jag har varit med om sånt här så många tidigare gånger att jag kan hantera det.

Han tog kommandot direkt. Landade flera tunga vänsterslag i ansiktet på amerikanen som bara träffade sporadiskt och sällan riktigt hårt och rent. Det var Paolos match och egentligen borde den tagit slut i fjärde ronden då han boxades riktigt bra. Varierat och kontrollerat aggressivt.

Med WBO:s interkontinentaltitel stiger Paolo Roberto som redan tidigare var fyra på organisationens lista i weltervikt ytterligare på rankingen.

- Jag orkar inte börja tänka på vad det kan bli för titelmatch. Man får bara ont i huvudet av allt spekulerande.

Tyske europamästaren Michel Trabant är en möjlighet att utmana om Paolo Roberto stiger tillräckligt på europarankingen. Det kan bli en VM-match.

- Första veckan i juni är nästa gala inplanerad på Åland. Förmodligen är det där jag boxas nästa gång. Jag är helt fräsch och kunde boxats igen nästa vecka. Men det får jag inte för min flickvän och mamma, säger Paolo Roberto.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning