Två tränare, ett hett derby, bandet rullar

SPORTBLADET

Sportbladet fick raka svar från derbyts tränare

Platsen är neutral, en hotellbar på Slussen.

Anders Linderoth beställer Ramlösa, Zoran Lukic espresso.

Ingen aning vad det säger om personligheten - men ombytta roller hade förvånat.

Själv tar jag en kopp kaffe med mjölk och socker, och sätter på bandspelaren.

- Spelar Johan? undrar Zoran.

(Johan Andersson fick hjärnskakning matchen innan).

- Det tror jag. Han känner sig bättre, svarar Anders.

Foto: Magnus Sandberg

Raka svar, inga hemligheter.

Just öppenhet och samarbete är något båda efterlyser inom Stockholmsfotbollen.

När Sportbladet sammanför Hammarbys och Djurgårdens tränare inför omstartens första derby enas de om att det behövs mer av den varan.

- I Oslo träffades vi en gång i månaden. Stabaek, Vålerenga, Lyn, Moss, Lilleström och några till. Över en kopp kaffe bytte vi erfarenheter. Varför skulle det inte fungera här? säger Anders Linderoth, tillbaka i Sverige efter tre år i Norge.

- Hur kan vi utveckla våra spelare? Spelsystem? Vårt gemensamma intresse att få bättre fotboll och jag skulle definitivt vara med på sådana träffar, säger Zoran Lukic, 50 procent av Djurgårdens framgångsrika tvåtränarsystem.

Vad säger fansen?

Anders: - När det är match krigar vi, vid sidan om delar vi gärna med oss av våra erfarenheter.

Zoran nickar:

- För mig skulle det bli enormt viktigt vad Anders anser om en spelare, till exempel.

Bara Stockholm eller samtliga allsvenska tränare?

Zoran: - Hamnar man på riksnivå går det inte. Det måste begränsas till Stockholm.

- Det som är intressant är att samlas utan att förbundet är inblandat, utan att det blir en stor apparat

Anders: - De allsvenska Stockholmslagen, Brommapojkarna, Café Opera"

Zoran: - " och Assyriska.

Nu när ni enats om detta, kan ni enas om en förklaring till varför det gått så dåligt för Stockholmslagen i år?

Anders: - Både vi, Djurgården och AIK har dominerat spelmässigt men inte fått utdelning. Det är den tendens jag sett. I stort sett alla tre lag har mindre poängutdelning än vad de borde om man ser till den kapacitet som finns i lagen.

Zoran: - Jag instämmer. Men jag är ganska övertygad om att när vi tittar på tabellen i oktober ser den annorlunda ut. Hammarby och Djurgården är bland de fem bästa.

Inte AIK?

Zoran: - Jag har knappt sett AIK i år. Men tittar man på spelarmaterial ska de också vara där.

Anders: - Det var samma trend i VM. Man kan lida av att ha mycket boll. Sverige-Argentina-matchen, till exempel.

- Enda gång man så att det lönade sig att hålla boll var när Brasilien blev en man mindre mot England. Det har gått åt det hållet, mer försvara sig, snabba omställningar och rakt spel mot mål.

Är det här en utveckling vi kommer se mer av i framtiden: det lönar sig helt enkelt inte att ha bollen?

Zoran: - Jag skulle vilja avvakta lite, till kommande Champions League-matcher och kanske EM. Det kan också vara tillfälligheter. Men tendenserna finns.

Anders: - Det varma klimatet kan ha spelat in. Att många lag la sig lågt.

- Vi får avvakta något år innan vi slår fast att detta var en historisk vändning (skratt).

Varför har det gått dåligt för Hammarby och Djurgården i år då. Det kan ju inte bara bero på stort bollinnehav?

Zoran: - Spelmässigt är Hammarby ett mycket mera moget lag. Skillnaden är att förra året hade man Lasse Eriksson som tog allt, man skapade två chanser och gjorde två mål. Nu skapar man tre chanser och släpper in ett mål.

- Hammarby är ett bättre lag men i idrotten finns inga regler för sådant.

Anders: - Jag ville förändra

och spela högre upp med laget. Vi skickade upp ytter-mittfältaren till motståndarnas straffområde men det blev ytor bakom, spelarna hamnade i en-mot-en situationer som de inte var vana vid och det blev rena handbollsupprullningarna. Nu är vi tillbaka med med backlinje och mittfält på egen planhalva och hoppas hitta tryggheten. Så småningom vill jag utveckla vårt spel men viktigast nu är att vi blir trygga. Det andra får komma efter hand.

Och Djurgården?

Zoran: - När vi började spela på vårt sätt hade killarna klara roller med exakta instruktioner: du gör bara si, du gör bara så. Men utan att påverka spelarnas kreativitet. Den förändringen har vi gjort till i år är att spelarna är mer självständiga och kan göra mer som dem vill.

- Nu måste vi ställa frågan: klarar dom av det? Har strukturen i spelet glömts bort? Kanske gäller det som Anders säger även för oss.

- Vi kanske måste tillbaka till det där med klara roller och tydlig fördelning, det trygga som vi var bra på. Sedan, när man får resultaten, kan man gå vidare.

B-A Strömberg fick sparken från Norrköping redan efter sju matcher. Hur reagerade ni på det?

Zoran: - Det måste alla förstå att sätta prägel på ett lag, tar allt från ett till tre år. Sju omgångar är alldeles för kort. Men det är svårt att veta vad som mer ligger bakom.

Anders: - I det här fallet verkar det vara ganska ömsesidigt. B-A har varit lugn och inte sagt så mycket. De har löst det på ett smidigt sätt. Men generellt är sju omgångar för kort tid.

Olle Nordin fick inte komma tillbaka som AIK:s tränare trots att han själv sa att han var frisk. Vad tycker ni om det?

Zoran: - Någonstans tycker jag att AIK gör rätt. Är man trovärdig när man kommer tillbaka så? Utan att jag vet vad som ligger bakom.

Anders: - AIK gick ut väldigt tidigt med att säga det är för tidigt för Olle att komma tillbaka. Jag tycker AIK gjort en djärv och tuff och positiv satsning, den har jag definitivt inget emot. Vad gäller Olle vet man för lite vad som ligger bakom.

Zoran: - Nu gäller det för AIK att ha tålamod för den nye tränaren kan omöjligt förändra allt på så kort tid.

Anders: - Precis.

Spel i Europa väntar för er båda till hösten. Vad har ni för målsättning?

Anders: - Gå till tredje kvalomgången och vara garanterad Uefa-spel, då har vi gjort det bra. Fast vi inte känner till så mycket om Partizan. Sedan de delade upp landet vet man inte så mycket om lagen därifrån. Zoran kanske känner till de bättre"

Zoran: - De är svåra att få grepp på, bra att döda tid, taktiskt skickliga. Jag är glad att Djurgården fått ett lag från Irland. Vi vet ungefär hur dem uppträder. Jag tror vi kommer trivas där. Men hur långt vi kan gå är svårt att säga.

Sverige gjorde bra i från sig i VM men i Europa går det sällan bra för klubblagen. Vad beror det på?

Anders: - Det är så skiftande vem som vinner allsvenskan och inget lag hinner få rutin. Hammarby har väldigt lite internationell rutin. Lagen man möter klarar att spela annorlunda hemma och borta medan vi pratar om att spela vårt eget spel. Vi har inte riktigt den erfarenheten.

Zoran: - Ofta förstår vi inte hur bra lagen är. Det finns tjeckiska, rumänska lag som är mycket svårslagna. Inga stora lag men taktiskt skickliga.

Spela i Europa blir naturligtvis speciellt - precis som ett stockholmsderby, antar jag?

Anders: - Definitivt. Derbyt mot AIK var något helt nytt för mig, med det trycket som blev. Det är ju sådan stämning att spelarna är helt utlämnade till sig själva. Väldigt svårt att få ut en order, man står och viftar det hörs ingenting.

- Förberedelserna innan och minuterna i halvlek, där kan vi påverka. Inte under själva matchen.

Zoran: - (nickar) Ett derby är intressant, man vet aldrig hur det går. Mycket psykologi inblandat och upp till spelarna själva hur det ska bli. Jag har ingen klar matchbild, vet bara att spelarna kommer ge allt dem kan. Seger i ett derby gör att man glömmer allt som varit och hur dåligt det var. Å andra sidan, en förlust svider in i hjärtat (skratt).

Förbereder man sig på något annat sätt?

Anders: - Genom att vi haft så svårt i derbyna hela tiden har vi tränat på Råsunda. Kanske ett sätt att avdramatisera det hela.

Återstår att se om det hjälper.

Klockan 20.45 i kväll har vi svaret.

Robert Laul