Vem ska stoppa en ny Tour de Lance?

SPORTBLADET

Kortaste loppet någonsin - då kan storfavoriten Armstrong få problem

I dag börjar cykelklassikern Tour de France.

Och fast bergen är höga ligger marken jämnad för en man: Trefaldige mästaren Lance Armstrong. Eller?

- Det kan uppstå situationer som han inte kan kontrollera, säger Eurosports expertkommentator Roberto Vacchi.

Foto: ap
med djävulen i hälarna Lance Armstrong är storfavorit till att ta sin fjärde raka seger i Tour de France. Men med ett allt större ansvar kan amerikanen få problem.

Årets Tour de France är den kortaste i modern tid. Detta för att skapa ett jämnare och tätare lopp där utgången ska vara oviss in i det sista. Men det lär knappast bli enklare för de 189 cyklisterna.

- Tvärtom kan det bli ännu tuffare. Det kommer att bli mer nervöst och alla är tvungna att vara mer på hugget. Men det är bra för tävlingen, säger Roberto Vacchi.

Pantani och Ullrich saknas

Ingen Pantani, ingen Ullrich. Även en handfull av de överiga gamla favoriterna saknas. Det innebär att nya namn måste stiga fram gör att hålla liv i touren. Bland utamanarna nämns Christoph Moreau, Joseba Beloki, Igor Gonzalez de Galdeano - men också nya namn som polacken Piotr Wadecki.

- Armstrong är skyhög favorit. Men det kan också innebära att hans lagkamrater låter honom ta ett allt större ansvar. Då kan han få problem och det kan uppstå situationer som han inte kan kontrollera.

Vad är det som gör Armstrong så överlägsen?

- Han har en enorm styrka och en enorm kondition. Han kör på en lättare växel än många andra. På så sätt sparar han musklerna, men det kräver mer kondition. Taktiskt sett cyklar han också rätt, han är säker på sin sak.

Åkte fast i dopningstest

Dopningsspöket hänger över Tour de France i år liksom de senaste åren. I veckan åkte Jan Ullrich fast i med amfetamin i blodet och cykelsporten noterades för ännu en skandal. Frågan är hur mycket mer cykelsporten tål.

- Naturligtvis är det tragiskt med Ullrich. Samtidigt är det bra att de här testerna utanför tävlingarna fungerar. Cykelsporten jobbar hårt för att bli så ren som möjligt. Detta är ett bevis på att man närmar sig det målet.

Tur de France tio senaste segrare:

Vacchis hetaste utmanare till Armstrong

Allt du behöver veta inför cykelklassikern

Jonathan Jeppsson