Fruktat datavirus slog till i rallycross-EM

SPORTBLADET

Finländaren Marko Jokinen: Den vägrade helt

HÖLJES

Världen har fruktat.

I går slog datavirsuet Klez till - i rallycross-EM i Värmland.

- När jag slog på laptopdatorn, var den först "seg" och efter omstart vägrade den helt, berättar den 35-årige Sverigeboende finländaren Marko Jokinen.

Viruset som hotat att lamslå datavärlden fick nu nöja sig med att sabotera Jokinens möjligheter i tävlingen. För när tekniken strejkade tappade rallybilen effekt.

- Datorn hjälper mig att välja rätt motorvarv i starten, som är så avgörande i den här sporten, förklarar Marko.

Först på kvällen lyckades han få fram en CD med Windows 98 och ladda datorn på nytt. Då var det liksom för sent. Och en olycka kommer sällan ensam.

Körde på en älg

- Det var nu inte enda olyckan för vårt team idag. I morse körde en av mina mekaniker på en älg på vägen hit upp och i dagens kvalheat krånglade kopplingen.

Bättre gick det för mågen Kenneth Hansen, som helt enligt tipsen var snabbast i lördagens kvalkörning.

- Jag hade mitt datortrubbel redan i går, säger Kenneth. Normalt får vi inställningar till motorn per e-post från vår trimmare i Frankrike. Nu fick vi bokstavera per telefon och mata in manuellt istället.

Det är svensk dominans i EM-tabellen i huvudklassen inför Höljestävlingen. Kenneth Hansen är på god väg mot sin tionde titel och Per Eklund och Lasse Larsson delar andraplatsen.

Men svenskarna har haft det lättare ute i Europa, än de får i dag på sin hemmabana. Ty hit kommer norrmännen som i år inte tävlar i hela EM-serien, men som nästan är på hemmaplan i Höljes, en mil från norska gränsen.

Sex av de tio snabbaste i lördagskvalet var norrmän.

Extremt svårt att skydda sig

Så här gick det i gårdagens kval:

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport