Cas tar inte upp sen överklagan

avTT

Foto: Jae C. Hong/AP/TT
Ryssar som tävlar under OS-flagg i stället för under rysk flagg. Arkivbild.

De 13 ryssar som i sista stund gick till Idrottens skiljedomstol, Cas för att få en OS-inbjudan har fått nej. Cas anser att man inte har rätt att döma i frågan.

Därmed blir det sannolikt samma besked för de 47 ryssar som får sitt svar från Cas på fredagen.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, har stängt av Rysslands olympiska kommitté i spåren av dopningsavslöjandena från Sotji-OS 2014. Enbart 169 ryska aktiva som anses vara helt rena från dopningsanklagelser har bjudits in av IOK till OS i Sydkorea och 168 har tackat ja.

Klockan 11.00 på fredagen lokal tid, bara nio timmar före invigningen, kommer Cas med sitt beslut för de 47 ryssar som tidigare överklagat att IOK inte bjudit in dem till OS.

De 13 som nu inte får åka till OS var sex idrottare och sju läkare, tränare och annan personal. Deras överklagan avslogs av Cas domare som skrev att de inte hade behörighet att hantera deras ansökan.

De 168 som är klara för OS tävlar som Olympiska aktiva från Ryssland, OAR, under neutral flagg, och har fått stränga order om att följa reglerna som Internationella olympiska kommittén (IOK) satt upp för dem. De har förbundit sig att exempelvis inte vifta med ryska flaggor och inte bära kläder med rysk text eller landets namn.

– Vi försöker undvika att straffas av IOK. Alla i truppen kan reglerna och tänker följa dem, säger Stanislav Pozdnyjakov, vice ordföranden i Rysslands olympiska kommitté.

ARTIKELN HANDLAR OM