Björgen om pressen på Kalla

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosportplayer.se 

PYEONGCHANG. Fokus på ett tronskifte ökar pressen på Charlotte Kalla.

Det tror den abdikerande skiddrottningen Marit Björgen.

– Det bästa svaret jag kan ge är att göra ett bra lopp på torsdag. Men det (snacket) sätter ju bara mer förväntningar på Charlotte, säger norskan.

Efter OS-guldet i lördags ställdes frågan: var Charlotte Kallas guld också ett tronskifte?

Regerande eller möjligen avgående drottning Marit Björgen svarade tålmodigt på frågorna då och hon gjorde det igen på pressträffen inför torsdagens millopp.

Hon pekade också ut svenskan som favorit.

– Charlotte är i väldigt bra form och har sett stark ut hela vintern. Jag måste göra ett av mina bästa lopp på hela vintern för att kunna slå henne. Hon är den stora favoriten på den här distansen, sen är vi sex-sju andra åkare som också slåss om pallplatserna, säger Marit Björgen.

Hon tror dock att snacket om tronskifte påverkar Charlotte Kalla mer än henne själv.

Och frågan är om valet att starta först i det seedade fältet innebär att Marit Björgen vill öka pressen på svenskan.

1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Kalla med sitt OS-guld

Kan sätta sig i respekt

Det tidiga startnumret innebär att den norska stjärnan kan sätta sig i respekt hos fältet och dessutom på andra varvet möjligen få draghjälp av någon av lagkamraterna som startar som nummer tolv (Ingvild Flugstad Östberg) och tretton (Heidi Weng) minuter efter.

Marit tror dock att Charlotte Kalla har mental fördel inför torsdag:

– Att ha en guldmedalj i ryggsäcken gör nog mycket gott för självförtroendet inför torsdags. Det känns nog bra för Charlotte.

Och visst känns det fint, men svenskan tar inget för givet.

– Vi får se hur det går på torsdag, jag vet att vi är många som är i bra slag. Vi var många som slog följe i lördags. Ett individuellt lopp är något helt annat än en masstart. Även om det kändes bra i lördags får man vänta tills man ger sig ut för att se vad kroppen ger just den dagen. Det brukar man märka ganska snabbt hur bra återhämtningen är. Det är en tuff bana. Det finns verkligen möjligheter att bli trött, säger Charlotte Kalla som blickar framåt.

– Jag har extra energi, sen får jag släppa lös krafterna på torsdag...

Krävande bana

Banan som väntar, åkarna kör två varv, är krävande. Charlotte Kalla vann guld på samma distans på OS 2010 och det har under hennes framgångsrika karriär varit en favoritdistans.

Fast är det något Charlotte Kalla inte vill göra inför loppet är att peka ut en favorit.

– Oj, det känns som att det är många som har åkt bra just på 10 skejt under säsongen och säkert många som är lite revanschsugna. Det är svårt att nämna någon, säger guldhoppet med ett leende.

Tre OS-fakta om längdskidor 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM