Enqvist tackar rutinen för segern

Publicerad:
Uppdaterad:

...men Edgardo Massa gjorde hårt motstånd

Han låg under med 0-2 i set, mot en argentinare som aldrig tidigare kvalat in till en Grand slam-turnering.

Thomas Enqvist, 28, var på väg ut ur Franska mästerskapen.

Tre set senare tackade han sin rutin för vändningen.

- Jag har varit med så länge nu att jag inte blev riktigt orolig, säger svensken efter 4-6, 4-6, 6-3, 6-2, 6-4 mot Edgardo Massa.

Massa, en 21-årig Grand slam-debutant, hade tidigare aldrig satt sin fot i Franska mästerskapen. Men när han väl klev in på Roland Garros så höll argentinaren på att lämna ett rejält avtryck direkt.

Efter två spelade set var han på väg mot en jätteskräll.

Massa hade 6-4, 6-4 i ryggen och Enqvist i gungning.

Då kom vändningen.

Enqvist berättar:

- Jag såg att han spelade jäkligt bra, men samtidigt att han fick springa mycket och att jag tvekat för mycket i de avgörande lägena. Det ändrade jag på till tredje set.

Då, när Enqvists tveksamhet övergick till aggressivitet och kraft, var Grand slam-debutanten från Argentina chanslös.

Fick vinna

Med 6-3 och 6-2 i tredje och fjärde set tog svensken över matchen och avgjorde via 6-4 i femte. Det gav honom en plats i andra omgången och var samtidigt ett kvitto på att grusformen ''inte är så pjåkig''.

- Jag har spelat okej i flera grusturneringar, men mött tuffa grusspelare tidigt - som Carlos Moya, Gaston Gaudio och Felix Mantilla - och inte fått vinna.

Därför var förra veckan i Düsseldorf extra viktig.

Då, på gruset i World Team Cup, vann Enqvist i tur och ordning mot José Acasuso, Argentina, Nicolas Escude, Frankrike, och James Blake, USA, och kände att gruskänslan var på väg.

- För en gångs skull slapp jag de riktiga grusspecialisterna och fick vinna några matcher. Det var skönt att ha med sig till Paris, säger han på onsdagskvällen.

Svårt att spekulera

Till Paris tog Enqvist också med sig vetskapen om att han i fjol tog sig vidare till den fjärde omgången innan han åkte ut mot spanjoren Juan Carlos Ferrero.

Vad som är realistiskt att tro på i år vet han inte.

- Sånt är alltid svårt att spekulera i, så jag får väl dra till med klassikern att man får ta en match i taget. Jag såg ju i dag att marginalerna kan vara ganska små.

Något som kan tala för Enqvist, som alltid varit bäst på hårda underlag, är att både banor och bollar i år är annorlunda jämfört med tidigare.

De är hårdare och snabbare.

Precis som Enqvist vill ha det.

- Det är stor skillnad jämfört med hur det var när jag var här första gångerna, för tio år sedan. Det här passar mig ganska bra. Jag tycker att det är skönare ju snabbare spelet blir.

Ytterligare femsetare

Eftersom Enqvists första match ursprungligen skulle ha spelats i tisdags men sköts upp på grund av regn, väntar match i andra omgången redan på torsdagen.

Enqvist möter thailändaren Paradorn Srichapan, som på måndagskvällen slog ut holländaren Raemon Sluijter i en femsetare.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN