"Jag är en oerhörd tävlingsmänniska"

SPORTBLADET

Stor intervju med Carolina Klüft inför EM

Hon har precis vunnit junior-VM-guld och slagit juniorvärldsrekord, och om några veckor är det dags för hennes första seniormästerskap, EM i München

I TT-sportens helgintervju talar nya stjärnan Carolina Klüft om fotboll, framtiden - och att hon faktiskt hoppar högre höjd än vad Kajsa Bergqvist gjorde i samma ålder.

Carolina Klüft är svensk friidrotts senast tillskott i världseliten. Vid junior-VM i Kingston på Jamaica förra veckan slog hon till med nytt juniorvärldsrekord, vilket också är världsårsbästanotering för seniorer. Till senior-EM i München i augusti har 19-åringen plötsligt blivit en het kandidat till medaljstriden.

Det är ofta svårt för duktiga juniorer att ta steget över till senioreliten. Varför kommer du att lyckas?

- Det kan jag inte svara på nu. Vi får väl se efter att jag har tagit steget om jag lyckas. Jag åker till EM för att göra mitt bästa, sen får vi se.

Redan som 17-åring tog du sitt första JVM-guld. Varför har du lyckats så bra hittills?

- Jag är oerhörd tävlingsmänniska och tycker att det är kul att tävla och träna. Sedan har det säkert något att göra med gener.

Det har inte funnits några svenska sjukampsstjörnor i världseliten. Vem har du haft som förebild?

- Jag har inte haft några förebilder. Det har bara inte varit så utan jag har plockat delar från olika. Man kan säga att jag har en egenkomponerad förebild.

Du är bara en i raden av svenska talanger som kommit fram de senaste åren. Kajsa Bergqvist, Christian Olsson, Susanna och Jenny Kallur, Kirsten Belin är andra för att nämna några. Varför tror du att svensk friidrott har fått fram så många talanger på sistone?

- Jag vet inte. Det går väl i perioder för alla sporter och just nu är det friidrott som gäller, men det är givetvis jättekul.

Internationella friidrottsförbundet har uppe på förslag att damernas sjukamp ska bli en tiokamp, precis som för herrarna. Vad är dina tankar kring detta?

- Det är väl nästan bestämt. Tyvärr, för min del eftersom jag inte tycker att det är lika kul med tiokamp. De ska ju ta bort min favoritgren (sjukampen) och ersätta med en annan (tiokamp). Och så krävs det så mycket mer träning. Jag vet inte om jag orkar lägga ner så mycket tid på att lära mig de nya idrotterna. Bland annat stavhopp tar det ju väldigt lång tid att lära sig.

Så sent som i våras tog du studenten. Vad händer härnäst?

- Det blir mycket friidrott till hösten. Sedan ska jag börja läsa historia vid Växjö universitet i januari.

Hur beskriver du sig själv?

- Oj, vilken svår fråga. Jag tycker jättemycket om idrott i alla former och sen är jag en riktig tävlingsmänniska.

Vilka idrotter har du provat på?

- Förutom friidrott har jag provat ganska mycket, men jag kan nämna fotboll, pingis och konståkning. Det var mest friidrott och fotboll tills jag var ungefär 14, då jag slutade med fotbollen och började satsa på friidrotten. I fotboll var jag ganska målfarlig och spelade i samma anfallspar som Anna Mörstam, som numera spelar i U 19-landslaget.

Du har hoppat 1,92 i höjdhopp vilket är svenskt juniorrekord. Funderar du kanske på att satsa på en gren, förslagsvis höjdhopp?

- Att jag hoppat 1,92 säger i och för sig ingenting. Just nu tycker jag att sjukamp är det roligaste och även i framtiden kommer jag att välja det som jag tycker är roligt. Det är det som är viktigast. Eftersom det bara finns tillfälle att genomföra väldigt få sjukamper per år så tävlar jag i de individuella grenarna också. Vi får se vad jag väljer i framtiden.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott