Vinnaren - och förlorarna i F1

SPORTBLADET

Miljardresurser gör Schumi till mästare

MAGNY COURS

Det är så här är man van att se honom.

Michael Schumacher, överst på pallen, jublar och sprutar champagne.

I år kan ingenting stoppa honom - och i morgon kan han bli historisk.

Foto: I morgon kan Schumacher säkra sin femte titel.

Michael Schumacher kan avgöra årets formel 1 redan i morgon. I så fall blir han historisk, ingen annan har tidigare avgjort med sex race kvar.

Förutsättningen för att "Schumi" ska säkra sin femte titel är att varken hans stallkamrat Rubens Barrichello eller Williamsstallets Juan Pablo Montoya blir tvåa i morgon. Kanske får lillebror Ralf en nyckelroll. Om han backar upp till en Schumacherdubbel, så är saken klar.

Sjätte året i toppen

Det faktum att Schumacher bara är en seger från titeln innebär också att han faktiskt skulle kunna ta semester ett par månader - och nöja sig med att köra de avslutande loppen i VM. Det skulle ju också göra VM-fajten mer spännande.

Inget ser annars ut att kunna stoppa Ferraris vinnarmaskin. Nu är det sjätte året i rad som det italienska teamet slåss i absoluta toppen. Så långa brukar konjunkturvågorna inte vara i den här branschen. Dessutom är Ferrari redan långt på väg i designen av nästa års bil, medan konkurrenterna har fullt upp med att försöka få årets bil att fungera och snuva Ferrari på åtminstone någon ytterligare seger den här säsongen.

En viktig orsak till att Ferrari vinner är att man har större ekonomiska resurser än sina medtävlare. Men det avgörande är ändå människorna i teamet.

- Ett dream

team, säger stallchefen Jean Todt.

Ferrari är något av det heligaste som finns i Italien. Men så alldeles italienskt är stallet inte längre.

Fåtal italienare

I Ferraris F1-historia har förvisso förarna sällan varit italienare. Men nu är dessutom stallchefen Jean Todt fransman, tekniske chefen Ross Brawn engelsman, chefskonstruktören Rory Byrne sydafrikan och mekanikerstaben inte enbart italiensk.

Det finns dock ett orosmoment i toppen av Ferrariledningen. Högste chefen Luca di Montezemolo - en av de få italienarna i teamledningen - överväger att söka sig nya utmaningar i livet.

- Jag vill inte kommentera det hotet, säger Jean Todt.

Leder VM med 54 poäng

VM-titeln

Ferrari

Sportbladet granskar: de vinner aldrig och kämpar för sin överlevnad

Thomas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport