Simkaptenen trött på jämförelser med Chrunak

SPORTBLADET

Hasse Bergqvist: Det är nästan två år sedan jag tog över

Hasse Bergqvist, 41, hade inte den enklaste uppgiften. Uppdraget var att ta över simlandslaget efter guldbeströdde Hans Chrunak.

Tre mästerskap och 33 medaljer senare borde han sitta nöjd. Men så är det inte:

- Fortfarande jämförs jag med den före detta förbundskaptenen, trots att det nästan är två år sedan jag tog över, suckar Bergqvist.

Chrunak, nu sportchef i simförbundet, blev under tio år i simlandslaget svensk idrotts mest framgångsrike förbundskapten. Med honom vid rodret strömmade medaljerna in.

Det har de sannerligen fortsatt att göra.

I mästerskapsdebuten i japanska Fukuoka för ett år sedan blev det - tillsammans med Anne Forsell som senare slutade - den bästa svenska VM-insatsen på lång bana hittills med ett guld, tre silver och två brons. Vid kortbane-EM i december rasslade 17 medaljer in, varav sju guld. I kortbane-VM i Moskva i april blev det lika många guld och totalt tio medaljer.

- Jag tycker jag har svarat upp till kraven och har till och med tagit fler medaljer än Chrunak brukade göra vid mästerskapen. Det har visserligen aldrig varit något personligt mål för mig, utan det har blivit en mediagrej. Jag jämförs med honom kontinuerligt, tycker Bergqvist.

- Vid vårt läger i Göteborg har det sprungit omkring team från svensk och tysk tv, och jag har flera gånger fått frågan hur det känns att ta över efter Chrunak. Jag menar, det är ju snart två år sedan...

Många medaljchanser

På det nio dagar långa lägret i Göteborg har landslaget finslipat formen och svetsat samman laget inför EM i Berlin som startar på måndag. På lördagen åkte svenskarna till den tyska huvudstaden och förhoppningarna är som vanligt stora:

- Vi har 10-15 medaljchanser, och skulle vi komma hem med färre än tio medaljer är jag nog inte nöjd. Men samtidigt tycker jag inte om att mäta ett lyckat mästerskap i medaljer. Det var Chrunak som startade den här medaljhysterin, men man måste se till tiderna också. Vi kan göra många bra resultat och ta åtta medaljer, likaväl som vi kan göra mediokra tider och ta tolv medaljer.

Att det framgångsrika simlandslaget har höga krav och förväntningar på sig tar Bergqvist med jämnmod.

- Så är det väl när man är så bra. Däremot reagerar jag i bland över att folk tycks tro att det bara är att åka och plocka hem medaljerna. Det ligger massor av hårt arbete bakom att lyckas på ett mästerskap, säger han.

''Emma otroligt bra''

Lars Frölander, Therese Alshammar, Anna-Karin Kammerling och Johanna Sjöberg tillhör som vanligt den förväntade medaljskaran, och unge Stefan Nystrand ska försöka ta sin första långbanemedalj. Men ingen av dem blir kanske mästerskapens stora svenska stjärna. Emma Igelström har dominerat de senaste månaderna med rekordslakter i bröstsim både på kort och lång bana. Nu ska hon ta sina första långbanemedaljer är det tänkt.

- Det kommer hon att göra med dunder och brak. Jag är helt övertygad om att hon kommer att vinna både 50 och 100 m bröstsim. Emma har sett otroligt bra ut, säger Bergqvist.

En ny svensk simsuccé - sedan kanske Hasse Bergqvist slipper jämförelserna med Hans Chrunak mer.

TT