Krislag - det går att hitta flytet igen

SPORTBLADET

Idrottspsykolog Johan Plate har ett grundläggande råd till tränare och klubbledare för ett svackande lag. Rådet är lika kort som det är gott. Gör något! Allt som bryter det invanda mönstret är nämligen bra.

De flesta klubbar brukar i motvind välja det kortsiktigt kanske mest effektiva alternativet. Focka tränaren och hoppas att en ny röst i omklädningsrummet föder ny inspiration och glöd hos flocken. I sann psykologisk anda säger dock Plate att man måste gå till roten med det verkliga problemet, ty den hederliga gamla förträngningen funkar inte hos ett gäng vuxna män där man tillsammans inte längre får till det.

Några tränare har försökt göra annorlunda saker för att vända lagets dåliga självförtroende. Julfirande i september och obligatorisk busstransport även till hemmamatcherna är två exempel. Visst har hockeygrabbarna (för här handlade det just om hockey) känt sig lite larviga just då, men i efterhand har tränarna istället hyllats som genier. En av dem är idag närmast hockeyprofessor.

Men om man går tillbaka till det där med själva roten.

När laget någonstans längs vägen har tappat fokuseringen och det positiva tänkandet, är det då tillräckligt med en tomteluva eller en åktur per buss för att mota prestationsångest och mentala blockeringar i grind?

Klar i tanken - i tanken

Var på floating i förrgår kväll.

Det innebär att man för fyrtiofem minuter lägger sig i en trätank fylld med 35-gradigt magnesiumhaltigt vatten, så salt att du får jobba hårt för att vända dig från en sida till en annan. Nu behöver du inte fundera på någon vändning, för när du ligger där på rygg - i mörkret och tystnaden - kan du faktiskt för första gången på länge slappna av. I hela kroppen. Du vill inget hellre än att ligga stilla, stilla, och låta tankarna löpa fritt.

De vetenskapliga rönen är också entydiga. När hjärnan slipper dirigera musklerna frigörs istället endorfiner och antalet stresshormoner minskar.

Förutom en ren smärtlindring och återhämtning - fysiskt - bjuder flyttanken dessutom en möjlighet för höger hjärnhalva att jobba på högvarv.

Hjärnhalvorna är intressanta i sammanhanget, för det är nämligen vänster halva som varje dag plågar oss med funktioner som detaljbearbetning, analys och noggrannhet. Höger halva står istället för det visuella, det intuitiva och det känslomässiga.

På höger sida är det alltså roligt och kreativt, men kanske inte alltid så genomtänkt. Nu är det ju, ironiskt nog, vänster halva som har störst inflytande över vår tillvaro. I högsta grad under en svacka när det mesta i tillvaron går tungt. Det ältas och analyseras, det grävs i detaljer och spiralen fortsätter neråt. De flesta av oss känner igen scenariot.

Ett flyt med en hyperaktiv höger hjärnhalva, med fokus på framgång, gemensamma mål och optimala prestationer kan därför leda till fantastiska resultat.

Mental coach Färjestads melodi

Flera idrottsmän har upptäckt möjligheterna med floating.

Att sent på kvällen, efter avslutad match, få lägga sig i en flyttank gör underverk med ömma muskler, onda tankar och kommande nattsömn.

- Otroligt skönt att slippa ligga där vaken och fundera på varför jag gjorde si och inte så. När jag flyter släpper jag det där ältandet som annars kan göra en tokig, lär exempelvis Brynäs Ove Molin ha sagt.

Färjestad sägs vara det hockeylag som mest aktivt arbetar för att motarbeta lag-svackor. Nu är man också det enda laget som har en egen mental coach, och det enda lag där många av spelarna flyter regelbundet. Flytet i Elitserien kan man väl heller inte klaga på.

Jag har på känn att det hänger ihop på något sätt, även om Färjestadsgrabbarna ännu inte har ätit juluppehållets första skinkmacka.