Skandalen: Spelare kallades ”svarting” – i direktsändning

avEmil K Lagnelius

SPORTBLADET

Radiosporten: Beklagar att det i vår effektmikrofon kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär

”Inte en till svarting som ska in”.

De orden gick av misstag rakt ut i Radiosportens webbsändning från AIK–Gefle.

– Det är högst olyckligt, vi kan bara beklaga och se till så att det inte händer igen, säger Radiosportens chef Jakob Sillén till Sportbladet.

Flera läsare hörde under det allsvenska mötet AIK–Gefle av sig till Sportbladets redaktion och klagade över att det uttryckts rasistiska kommentarer i Radiosportens webbsändning.

Ordet ”svarting” ska ha hörts i sändningen vid flera tillfällen, bland annat när AIK:s Kwame Karikari från Ghana byttes in i den 77:e minuten.

”Som vi absolut inte står för”

På Twitter var det flera som klagade på det som de hade behövt lyssna på och i slutet av matchen bad kommentatorn Mats Strandberg om ursäkt å Radiosportens vägnar.

– Det har kommit in kommentarer som inte vi kan stå för, sa Mats Strandberg i sändningen.

– Vi beklagar verkligen här på webben att det i vår effektmikrofon har kommit oönskade kommentarer av rasistisk karaktär i sändningen, alltså från vår mikrofon på läktaren, som vi absolut inte står för på Sveriges Radio.

”Ber om ursäkt”

Radiosportens sportchef Jakob Sillén beklagar det inträffade:

– Det verkar vara så att vår miljömikrofon har tagit upp ljud från någon som sitter i nära anslutning till den. I det här fallet blev det väldigt olyckligt och det ska självklart inte få hända. Vi beklagar detta och ber om ursäkt, säger Sillén till Sportbladet.

– Även om det inte är vi själva som har sagt detta, så måste vi naturligtvis stå för att ingenting sånt ska få komma in, ens av misstag, i våra sändningar.

– Till de lyssnare som har hört detta kan vi bara beklaga, det ska inte få hända. Vi får se var vi placerar våra miljömikrofoner i fortsättningen så att det inte händer igen.