Sven Nylander talar ut om knarkskandalen

SPORTBLADET

”På två dygn förändrades livet totalt”

"Den ständige fyran" var en av Sveriges starkaste förkämpar mot dopning – tills han åkte fast för kokain.

Sedan dess har Sven Nylanders framträdanden i medierna varit få – men i kväll ställde han upp i SVT:s "Sommarkväll" och pratade om hur knarkskandalen förändrat hans liv.

– Jag har hittat glädjen i livet för första gången, säger han.

Det var i augusti 2006, efter att Christian Olsson tagit EM-guld i tresteg hemma i Göteborg, som drogskandalen uppdagades.

Sven Nylander och Patrik Sjöberg åkte fast för kokain.

Nylander – som då var ett frontnamn för organisationen Ren idrott – försvann sedan in i medial skugga.

Han som än i dag är innehavare av det nordiska rekordet på 400 meter häck har gjort sparsamt med intervjuer, knappt några alls, utöver ett sommarprat i P1 2011.

”Blev av med allt jag stod för”

På lördagen ställde han upp i SVT:s "Sommarkväll" och fick då tuffa frågor från programledaren Anne Lundberg om droghärvan.

– I mitt liv var detta det mest smärtsamma ögonblicket, helt klart. Jag gick på krogen och knarkade och det var vansinnigt dumt. Jag blev av med allt jag stod för: jobbet som ungdomstränare, alla uppdrag som föreläsare. På två dygn förändrades livet totalt. Det gick snabbt och det var smärtsamt, säger han.

”Jag var tom”

Nylander berättar ändå att knarkskandalen – i förlängningen – skulle bli det bästa som hänt honom.

– I hela mitt liv, ända sedan barnsben, har jag haft den här djävulen i mig att prestera. Jag hade ju sprungit i hela mitt liv. Och jag hade en framgångsrik karriär som föreläsare, en fantastisk familj, ett stort fint hus, bilar – massa prestige. Men jag var tom.

– Det låter konstigt men så var det, och det här hade pågått ett antal år. Jag kände det här löftet att om jag lyckas så kommer jag bli lycklig, men jag var inte lycklig. Och hur brutalt det här uppvaknandet än var, så blev jag av med allt det där på 48 timmar. Den här nystarten gjorde jag fick rikta blicken inåt, vända om i 180 grader och hitta glädjen i mitt liv för första gången.

Öppnar för Mästarnas mästare

I dag jobbar Nylander, nu 51 år gammal, med att hjälpa andra människor. Han coachar, föreläser och försöker få folk att prestera bättre utan högt ställda krav.

Han öppnar även för en medverkan i Mästarnas mästare. Ett program han tidigare tackat nej till.

– Men jag skulle säkert tacka ja om jag fick frågan i dag, säger han.

Se hela avsnittet av SVT:s ”Sommarkväll” här!

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott