Släkten är värst

SPORTBLADET

EM-succén till trots – i familjen Eldebrink är Frida och Elin inte bäst

De har redan flera SM, VM- och OS-medaljer i släkten.

Men Frida och Elin Eldebrink tänker bli störst.

– De får behålla första­platsen ett tag till, men om några år tar vi över, säger Frida.

Foto: ”Bra gener” Pappa Kenth Eldebrink tror att det är arvet som gjort hans döttrar Frida och Elin så framgångsrika. ”Sedan har det väl lite med uppväxt att göra. Idrott har alltid varit en naturlig del”, säger han.

Frida och Elin Eldebrink gör succé på basketplanen. Men efternamnet har kanske mest förknippats med två andra idrotter. Pappa Kenth Eldebrink var Sveriges bästa spjutkastare på 80-talet och vann OS-brons 1984. Farbror Anders Eldebrink vann både VM-guld och OS-brons under sin ishockeykarriär.

– Jag har sett pappas medalj och lekt med den när jag var liten. Jag har även sett Anders medaljer så det har alltid funnits där. När jag lekte med bronsmedaljen från OS kände jag att en sådan här vill jag också ha. Det har varit lite inspiration, säger Frida Eldebrink.

Även Elin känner att släktens idrottsbakgrund har betytt mycket.

– Det är klart. Man kanske har fått lite extra uppmärksamhet för namnet och så. I övrigt är det mer att man fått lite mer hjälp på traven med hur man ska tänka och så. Det har verkligen aldrig varit någon press, säger hon.

”Hästlängder före”

I släkten finns även Robert Nordmark, Thomas Fogdö och några svenska mästare i simning. Att säga att släkten Eldebrink har ett av idrotts-Sveriges mäktigaste släktträd är knappast någon överdrift. Men vad är då hemligheten?

– Det är väl bra gener. Sedan har det väl lite med uppväxt att göra. Idrott har alltid varit en naturlig del. Det skulle kanske kunna vara att vi härstammar från Norrbotten och att källvattnet där har något, men jag tror inte riktigt på det, säger Kenth.

Frida och Elin har tagit Sverige till första kvartsfinalen i ett mästerskap, bland annat genom att slå de regerande Europamästarinnorna Ryssland. Men den stora frågan är – vem i släkten är egentligen störst?

– Både pappa och Anders är hästlängder före med sina OS-medaljer. Så de får behålla förstaplatsen ett tag till men om några år tar vi över, säger Frida.

Elin håller med:

– De två får vara bäst, än så länge i alla fall...

OS är drömmen

Sverige ställs mot jätte­favoriten och hemmanationen Frankrike i morgondagens kvartsfinal. Ingen förväntar sig en svensk seger. Men även om EM-äventyret tar slut har det här lands­laget och tvillingarna Eldebrink lång väg kvar.

Målet har hela tiden varit att ta sig till OS precis som deras pappa och farbror.

– Då gäller det att bli bättre än båda. Det skulle vara en dröm som går i uppfyllelse och nu har vi verkligen chansen, säger Frida.

För att ta sig till OS 2016 i Brasilien behöver Sverige sluta topp-5 på nästa EM.

Lyckas de får Kenth, Anders och resten av släkten Eldebrink se upp.

– Om Sverige spelar OS och de två är med är de åtminstone jämbördiga med oss, om inte ännu större, säger Kenth.

Medaljer från OS, VM U-EM och SM – så bra är tvillingarna Eldebrinks släkt

Elins syster, Frida Eldebrink, 25, basket

Meriter: Silver i U19-VM 2007, brons i U18-EM 2006, SM-silver 2007/2008, tjeckisk mästare 2011/2012. Klubbar: Södertälje BBK, Tarbets, Frisco Sika, Prag, Bourges.

Fridas syster, Elin Eldebrink, 25, basket

Meriter: Silver i U19-VM 2007, brons i U18-EM 2006, SM-silver 2007/2008, SM-guld 2010/2011, tjeckisk mästare 2011/2012. Klubbar: Södertälje BBK, Rivas Ecópolis, MMT Estudiantes, Tarbes, Charleville-Mézières, Cagliari.

Systrarnas tremänning, Bert-Ola Eriksson, simning

Meriter: SM-guld.

Systrarnas tremänning, Anna-Karin Eriksson, 46, simning

Meriter: 11 SM-guld.

Systrarnas mamma, Marianne Eldebrink, 57, kula

Meriter: SM-guld

Systrarnas farbror, Anders Eldebrink, 52, ishockey

Meriter som spelare: OS-brons 1998,VM-guld 1987, VM-silver 1981, 1986 och 1990. SM-guld 1985.

Meriter som tränare: OS-guld 2006 (assisterande tränare). Klubbar som spelare: Södertälje SK, Vancouver Canucks, Fredericton Express, Quebec Nordiques, ECH Kloten. Klubbar som tränare: Timrå IK, Södertälje SK, Kloten Flyers, Sveriges herrlandslag 2005-2007 (assisterande tränare), AIK.

Systrarnas pappa, Kenth Eldebrink, 58, spjut

Meriter: OS-brons 1984, 4 SM-guld, 2 SM-silver och 3 SM-brons.

Anders och Kenths kusin, Robert Nordmark, 50, ishockey

Meriter som spelare: VM-guld 1987, VM-silver 1986 och 1995. Klubbar som spelare: Luleå, Frölunda, Brynäs, St.Louis Blues, Vancouver Canucks, Västerås, Djurgården Lukko, ZSC Lions, Klagenfurt, Nottingham Panthers, Enköpings SK. Klubbar som tränare: Djurgården (assisterande tränare), Almtuna IS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket