”Jag har inte firat en sekund sedan matchen”

SPORTBLADET

Efter otäcka knocken – nu talar Diana Prazak ut i en stor intervju med Sportbladet

1 av 6 | Foto: Den 14 juni knockades Frida Wallberg i åttonde ronden i hennes titelfajt mot Diana Prazak. Efteråt kollapsade Frida till följd av en hjärnblödning.

Det har gått två veckor sedan Diana Prazak vann karriärens största match – men hon har fortfarande inte firat en sekund.

Allt hon tänker på är motståndaren Frida Wallberg.

– Jag ber för henne dagligen, säger Prazak till Sportbladet.

På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna kämpar Frida Wallberg, 30, för att återhämta sig efter sin hjärnblödning. Hemma i Los Angeles sitter Diana Prazak, 33, och ber.

Det har gått två veckor sedan den otäcka knocken och australiensiskan har haft tid att smälta det som har hänt.

Men känslorna är fortfarande desamma.

– Så fort vi insåg att Frida inte mådde bra är det allt vi har tänkt på och brytt oss om. Jag är förstås väldigt glad över att Frida har vaknat och mår bättre, säger Prazak.

Tillsammans med sin tränare Lucia Rijker, en av världens bästa boxare genom tiderna, har hon hållit kontakten med Robert Stridsberg, Fridas pojkvän, för att höra hur hon mår.

– Vi har inte firat en sekund sedan matchen, inte en endaste gång. Efter matchen åkte vi tillbaka till hotellet och bad för Frida fram till klockan fyra på natten. Vi bad då och vi ber fortfarande. Jag har hört av mig till mina närstående och bett alla att be för Frida, säger Prazak.

Åkte till sjukhuset

Dagen efter matchen åkte hon och Lucia Rijker till sjukhuset för att hälsa på Frida. När de inte fick träffa henne åkte de tillbaka till hotellet och såg filmen från matchen.

Rijker beskrev nyligen i en intervju hur hon skrek och grät okontrollerat i en halvtimme.

– Jag såg matchen med Lucia den kvällen och det stämmer hundra procent. Det var väldigt känslosamt för alla. Allt jag kunde tänka på var hur Frida låg på sjukhuset, säger Prazak.

Tänkte du på hennes dotter?

– Självklart, det är därför det är så känslosamt. Jag visste att Frida har en dotter. Jag såg bilderna på henne tillsammans med dottern och det var traumatiskt. Jag vet inte hur annars jag ska beskriva det. Allt jag vill är att Frida ska ha en så snabb och bra återhämtning som möjligt.

Hon och dottern har fortfarande inte träffats sedan matchen.

– Oj, det visste jag inte, då hoppas jag att de får träffas igen snart. Jag försöker hålla koll på hur det går med Frida, det är viktigt att hon återhämtar sig helt och kan återgå till ett normalt liv.

Beskriv dina tankar efter knocken. Du jublade men avbröt direkt när du såg att Frida inte mådde bra.

– Jag och Lucia hade tränat för en knock. Vi visste att vi skulle möta en världsmästare på hennes hemmaplan, vi visste att Frida är en hjälte i Sverige. Hade det gått tio ronder hade vi förlorat. Alltså var det inget annat som gällde än att vinna på knock.

”Blev dödstyst i hallen”

– När jag vann jublade vi i ungefär 15 sekunder innan vi märkte att det var dödstyst i hallen. Då gick vi över till Fridas hörna för att se hur hon mådde och märkte att något inte stod rätt till.

– Även om vi är två boxare som tävlar mot varandra i ringen är vi två idrottsmän som har en koppling utanför den. I den stunden när jag insåg att något var fel var Frida allt jag tänkte på. Jag ville se till att hennes tandskydd inte var i, att matchläkaren kom till ringen, att hon låg ner på marken, att hon var okej. Allt vi tänkte på var Frida.

– De ljuden hon utstötte från marken... jag har aldrig hört något liknande och tror inte att jag någonsin kommer att glömma det. Det är fastetsat i mitt minne för alltid.

Hur har du påverkats av allt det här?

– Det är bitterljuvt. Jag tänker på hur viktigt det är att inte jobba ihjäl mig för att klara vikten, att inte torka ut kroppen och hjärnan. Som boxare är vi medvetna om riskerna när vi kliver in i ringen, vi vet att det finns en risk att vi kan skada oss.

Blev dödshotad

– Jag måste säga att det svenska folket har varit väldigt snälla mot mig. Visst, jag mottog en del dödshot efter matchen men det var från folk som inte kan någonting om boxning. Alla i Sverige är inte som de som skickade hoten. Jag uppskattar verkligen hur svenskarna har behandlat mig.

Har det här skrämt dig på något sätt?

– Jag skulle inte säga att det har skrämt mig, däremot har det gjort mig extremt vaksam. Det har påmint mig om hur viktigt det är att hålla vikten och ta hand om kroppen. Att banta ner sig innan invägningen och sen gå upp tar mer stryk på kroppen. Jag säger inte att det var vad som hände här, men kanske kan det vara så. Jag har sett det förut.

Hälsningen till Frida

– En halvliter vatten är inte mycket i sammanhanget men förlorar du det från fel ställe kan det vara helt avgörande. Kroppen består till stor del av vatten.

– På invägningen såg Frida trimmad och helt fantastisk ut, men under själva matchen var hon större. Jag kände definitivt av det. Hennes slag tryckte verkligen tillbaka mig så jag hamnade ur balans. Själv följer jag inte den principen utan försöker vara så hälsosam som möjligt genom hela mitt camp, vilket märks på min vikt på invägningen kontra matchen.

Finns det något du vill hälsa Frida?

– Frida, jag önskar att du får en snabb och full återhämtning. Jag ber för dig dagligen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning