Amerikansk fotboll

THE HATE BOWL

Richard Sherman (höger), en av spelarna i Seattles fruktade ”Legion of boom”-försvar är inte bara en av ligans bäste – han är också en av landets mest omstridda idrottare.
Richard Sherman (höger), en av spelarna i Seattles fruktade ”Legion of boom”-försvar är inte bara en av ligans bäste – han är också en av landets mest omstridda idrottare.

SPORTBLADET

PHOENIX. Super Bowl är, som ­vanligt, årets största idrottsspektakel i USA.

Men aldrig tidigare har två så illa omtyckta lag som Seattle och New England stått för ­festen.

Ett lag fyllt med spelare som bara inte kan låta bli att säga något kontroversiellt varje gång de får chansen. Ett annat lag som redan blivit straffat för fusk och som nu tvingas förklara sig mot nya anklagelser.

Inte så konstigt att årets Super Bowl mellan Seattle Seahawks och New England Patriots har fått smeknamnet The Hate Bowl.

Hånade av Sherman

Framför allt är det New England som amerikaner älskar att hata och inte bara för att klubben är så framgångsrik. Efter att Patriots 2007 avslöjats med att filma taktiksignalerna från New York Jets har laget försökt tvätta bort fuskstämpeln.

Nu är man i blåsväder igen, efter det så kallade ”Deflategate”. Patriots anklagas för att i semifinalen mot Indianapolis ha spelat med fotbollar med för lågt tryck, vilket ska ha gett lagets offensiv fördelar.

– Bilden av dem stämmer. Deras historia säger väl allt. Men kommer de att straffas? Förmodligen inte, säger Seattles stjärna Richard Sherman om sin finalmotståndare.

Sherman är själv en av anledningarna till att­ ­Seahawks har få fans utanför delstaten Washington. Sedan han öppet ­hånat just New England – och framför allt Patriots quarterback Tom Brady – efter en match år 2012, har Sherman blivit en av USA:s mest omstridda idrottare.

Böter för ligans bäste

– Jag har respekt för mina motståndare. När vi vinner försöker vi uppträda respektfullt. Vi försöker göra det även när vi förlorar. Men vissa lag bryr sig inte om det, säger Brady om Seahawks.

Sherman är en av ligans främsta defensiva spelare, ett faktum han gärna påpekar själv. Han har blivit en expert på ”trash-talk” och överdrivna gester, ett beteende som han delar med flertalet Seahawksspelare. Runningbacken Marshawn Lynch firade sin senaste touchdown med att ta sig i skrevet, vilket knappast går hem i USA. Dessutom kostade tilltaget Lynch motsvarande 256 000 kronor i böter.

* Super Bowl 49, 00.30 i TV10

23.00: Chatta med Persson – live från University of Phoenix Stadium – ställ dina frågor redan nu!

SÅ BRA ÄR FINALLAGEN – SPORTBLADET SÄTTER PLUS

NEW ENGLAND PATRIOTS

Offensiv Betyg: 5 av 5 plus

Om offensiven haltade något i grundserien, så har Patriots lagt i högsta växeln i slutspelet. Från att ha snittat 365,5 offensiva yards, är man uppe på 409,5 i de två slutspelsmatcherna. Passningsspelet är fokuserat kring, framför allt, Rob Gronkowski och Julian Edelman. Men behövs det kan laget springa också. LeGarrette Blount har tre touchdowns i slutspelet.

Defensiv  Betyg: 4 av 5 plus

Efter att ha varit lagets återkommande svaghet har Patriots fått ordning på sitt försvar. Värvningen av cornerbacken Darrelle Revis har naturligtvis hjälpt, men hela gruppen håller hög klass.

Coach Betyg: 5 av 5 plus

Bill Belichick är kanske NFL:s främsta coach genom tiderna. Han är enormt rutinerad, lämnar inget åt slumpen och har en förmåga att kunna anpassa taktiken inte bara efter motståndet utan också matchbilden.

Quarterback Betyg: 4 av 5 plus

Trots sina 37 år håller Tom Brady fortfarande högsta klass. Visst, han är inget hot när han springer och de där riktigt långa kasten lyser med sin frånvaro, men få är lika säkra i de matchavgörande situationerna.

Totalt: 18 Betyg: 1 av 5 plus

SEATTLE SEAHAWKS

Offensiv Betyg: 4 av 5 plus

Det har snackats mycket om att lagets wide receiver-uppställning inte håller särskilt hög klass. Och visst, det är inga superstars vi snackar om. Men när det väl gäller har till exempel Doug Baldwin klivit fram med stora spel. Längs marken är det Marshawn Lynch – ligans kanske bästa running back – det stora hotet.

Defensiv Betyg: 5 av 5 plus

Lagdelen är den stora anledningen till att Seahawks nu spelar i sin andra raka Super Bowl. Spelarna är ruggigt atletiska, aggressiva och gör ytterst sällan några misstag.

Coach Betyg: 4 av 5 plus

Pete Carroll har varit framgångsrik i både college och NFL. Han har oerhört skicklig på att motivera sina spelare och saknar verkligen inte taktisk smartness.

Quarterback Betyg: 4 av 5 plus

Inte så spektakulär i sitt spel, men när Russell Wilson är på humör kan han både springa och kasta sönder motståndet. Trots titeln i fjol får man ändå sätta ett frågetecken kring rutinen. Bara ett mirakel räddade Wilson från ett riktigt magplask i semifinalen mot Green Bay.

Totalt: 17 Betyg: 1 av 5 plus

Stefan Persson

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Amerikansk fotboll

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk fotboll

NFL