Gav Northug bilen – nu drar de sig ur

SPORTBLADET

Gav bort vrålåket värt 1,1 miljoner

Petter Northug kraschade i maj sin Audi A7 under berusat tillstånd i Norge.

Nu väljer bilföretaget att inte förnya sitt samarbete med skidstjärnan, skriver VG.

– Han fick det som en överraskning. Han hade ett ganska bra ansiktsuttryck när han fick se den, sade managern Lars Gilleberg till VG 2012 om lyxbilen värd 1,1 miljoner kronor.

Flera av Petter Northugs sponsorer har valt att stanna med norrmanen trots skandalen kring 28-åringen i maj i år. Northug kraschade då, under påverkan av alkohol, sin bil i norska Trondheim.

”Gav inte korrekt information”

Skidstjärnan lämnade fordonet efter olyckan och erkände senare att han försökte dölja sanningen för polisen.

– Första gången, när jag vaknade upp, var jag otydlig och jag gav inte korrekt information. Jag sa att jag var i bilen, men att jag inte var i tillstånd att komma ihåg vad som hade hänt, sa Northug till adressa.no.

– Jag var i chock. Jag hade inte pratat med mina närmaste och visste inte vad som pågick på utsidan. Så småningom insåg jag att det bara var att lägga alla korten på bordet.

”Brott mot förtroendet”

Northug erkände senare att han kört bilen, en Audi A7 han fått via sin sponsor Audi, skriver VG. De väljer nu att inte förnya sitt samarbetsavtal med Northug.

– Efter händelsen natten den 4 maj så har vi haft bra samtal med Petter Northug jr. och teamet runt honom. Det har varit en nödvändighet att ta god tid på oss för att grundligt sätta oss in i frågan. Vi har också varit tydliga med att vi ser den här saken som ett allvarligt brott mot vårt förtroende. Det har Petter också tydligt erkänt, säger Vidar Eriksen vid Audi Norge enligt NRK.

Däremot har Coop bestämt sig för att förlänga avtalet med Northug i ytterligare två år. Ett kontrakt värt minst nio miljoner norska kronor om året, skriver VG.

– Vi är glada över att fortsätta samarbetet med Petter och har stora förväntningar på vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger vd:n Svein Fanebust i ett pressmeddelande.

ARTIKELN HANDLAR OM