Släpp fixeringen, ”Mauler”

SPORTBLADET

Alfelt: Visa i stället att du är världens bäste fajter mot andra

Foto: BILDBYRÅN

MALMÖ. Skitsnack och provokationer hör kampsporterna till men det finns en känslig gräns där man kliver över från finess till tjatiga meningslösheter.

Så, Alexander ”The Mauler” Gustafsson – släpp Jon Jones­fixeringen och visa att du är världens bäste fajter mot andra motståndare.

Alex använde länge media helt rätt för att bygga upp en hausse som också tvingade fram returen som Jon Jones ville slippa.

Men knäskadan som Alexander drog på sig omöjliggjorde returmatchen som var spikad i Las Vegas. Jones fick match mot Daniel Cormier i stället med det tysta löftet om att Alex skulle få sin efterlängtade revanschchans efter att Jones vunnit igen.

När nu Jones är skadad och Cormiermatchen är uppskjuten tycker Gustafsson att han återigen borde vara först i kön för att möta mannen som så knappt vann över svensken i Toronto förra året.

Förstår UFC

En logisk tankegång kan man tycka, men jag förstår att UFC och organisationens president Dana White säger nej till det. Man kan helt enkelt inte hantera matchuppbyggnader hur som helst i en professionell organisation.

MMA­-fansen vill inte ha ett hattande fram och tillbaka oavsett vilka stjärnor det handlar om. Man ska ha klart för sig att många faktiskt också sett matchen mellan Jones och Cormier som en större fajt eftersom Jones ju bevisligen vann över Gustafsson i Toronto oavsett vad vi än tyckte om det domslutet.

Så mitt råd till Alexander är just nu att acceptera och gilla läget. Det kommer att dröja ett  tag men så länge som Alex och Jones presterar var och en i sina burar kommer en returmatch dem emellan att bli av någon gång.

Gustafasson har inget att förlora på att vinna över andra motståndare. Han får visserligen inte en direkt kassamatch mot Jones med all den laddning den skulle innehålla med minnena från Toronto.

Bråket kittlar

Men dessa minnen har redan till viss del suddats ut på grund av Alex knäskada och presskonferensbråket mellan Jones och Cormier. Det är inte längre den amerikansk­svenska returen som är den självklart mest laddade UFC­matchen.

Cormiers klassiska provokation inför ett stort pressuppbåd fungerade precis som han förmodligen ville. Bråket kittlar som alla fjantiga bråk gjort i alla tider i exempelvis proffsboxning och intressependeln svängde över från returen alla ville se mellan Jones och Gustafsson till hatmötet alla vill se mellan Jones och Cormier.

I det läget bör Alexander Gustafsson agera smart och lägga ner sina provokationer. Vår svenske världsstjärna måste nu visa att han verkligen är den världsstjärna som många av oss tror är världens bäste lätte tungviktare.

Alex måste vinna tillräckligt många matcher så att The Mauler blir stjärnan alla måste försöka slå.

Och då menar jag även Jon Jones. Vinner både han och Alexander sina kommande matcher kommer en returmatch med automatik åter bli den absolut hetaste matchen i MMA­-världen. Den var det fram till Alexander Gustafssons knäskada men just nu är den inte det längre.