Svensk seger i WRC

SPORTBLADET

Pontus Tidemand vann överraskande Tysklands VM-rally

Det var hans andra deltävling i WRC 2.

Då vann Pontus Tidemand Tysklands VM-rally.

– Det är den största segern i min karriär, säger han.

Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson gjorde svensken sin andra deltävling i WRC2, han körde en fyrhjulsdriven bil på asfalt för första gången och det var första gången han körde en M-Sports Ford Fiesta R5 på det underlaget. Redan efter den första dagen låg han tvåa i klassen och under lördagen tog han över ledningen, men på den avslutande etappen under lördagskvällen fick svenskarna punktering och tvingades stanna mitt på sträckan för att byta däck. Där tappade de en och en halv minut och ramlade ner till fjärde plats i sammandraget.

Då valde Tidemand och Axelsson att satsa allt. Efter den första etappen på söndagen var de trea och när ledaren  Julien Maurin  fick punktering slogs de med Ott Tänak och hans kartläsare om segern.

Makalös upphämtning

Inför den sista etappen hade estländaren sex sekunders försprång. I mål var svensken före honom, med 1,8 sekunder till godo.

–Det här är den största vinsten i min karriär så här långt och jag är superglad, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

– Vi har verkligen gjort vårt absolut bästa ända från starten, tagit risker när det varit nödvändigt och hela tiden haft ögonen på målet. Bilen har fungerat perfekt, precis som samarbetet med Emil, och trots att vi har kämpat hårt har vi också kunnat njuta av att sitta i en rallybil igen. Dessutom gillar jag en ordentlig fight, rally är som bäst när det inte är avgjort förrän den sista sträckan är körd.

Detta var hans första seger i WRC2, han ska även köra klassen i Frankrikes VM-rally i oktober och troligen även i Spaniens och Storbritanniens VM-rallyn senare i höst.

Målet är att sedan ta en permanent plats i WRC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally