Mot toppen i – 435 km/timmen

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska stjärnorna gör succé i USA

Foto: www.lindbergbros.com

Med mer än 435 km/timmen har han kört in i världstoppen.

Och nu domineras dragracingen av två svenskar.

– Vi är mer kända i USA än i Sverige, säger Jonnie Lindberg.

Han vann säsongens första tävling klassen TMFC i dragracingens hemland USA. Segern i Ponoma följde han sedan upp med ett mästerskapsrekord, samtidigt som en annan svensk, Ulf Leanders, vann säsongens andra deltävling i klassen.

– Nascar och dragracing är de två stora motorsporterna i USA, det direktsänds på TV och det är väldigt många fans. Efter det att jag vann deltävlingen hade jag pokalen i handen när jag gick omkring i Chicago och folk kom fram på gatan och gratulerade. De hade absolut koll på vilket pris det är, så jag fick hålla hårt i den, berättar Lindberg.

Vinna mästerskapet

Han satte hastighetsrekordet i sin klass med 432,45 km i timmen och satsar på ännu en seger i helgen när mästerskapet körs i Charlotte, North Carolina.

– Målet är att vinna mästerskapet, säger svensken som också har världsrekordet i klassen Top Methanol Funny Car och inför 2014 bestämde sig för att testa den amerikanska serien.

– Förra året var jag kvaletta och tog mig till final, men jag vann ingenting. Man behöver ha lite erfarenheter och nu har jag lärt mig banorna och jag har jobbat ännu hårdare över vintern. Det ger resultat.

Vad har ni svenskar lyckats med för att klara av att slå amerikanerna på deras hemmaplan?

– Dels måste man vara duktig på att köra för att nå farten snabbt. Man måste ha en bra crewchef och det handlar om att man ska få 4000 hästkrafter i en motor att fungera tillammans med koppling och däcktryck. Vi kör inte ens i fem sekunder, men jobbar med bilen i flera timmar. Du ska köra så fort det bara går och det är över på 5,4 sekunder. Då har du nått över 430 km/timmen och det är en väldigt extrem sport.

– Du måste få alla detaljer att stämma och vara snabb i starten. Sover du en tiondel är det över. Gör någon i teamet ett misstag har du förlorat.  Vi har jobbat väldigt målmedvetet och bra helt enkelt.

För fler motornyheter - följ Sportbladet Motor på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Dragracing