Johan Olsson om beslutet att sluta

SPORTBLADET

"Skidpensionär eller långloppscirkusen nästa säsong"

Foto: Johan Olsson i 'Skavlan'.

Johan Olsson kunde knappast fått ett finare avslut på sin mästerskapskarriär.

I fredagens avsnitt av SVT:s Skavlan berättar han om det svåra beslutet att sluta.

– Samtidigt kan jag känna att jag vill sluta när jag är som bäst, säger han i programmet.

Johan Olsson har sedan länge aviserat att hemma-VM i Falun blev 34-åringens sista mästerskap i skidspåren.

När VM var slut kunde han lägga till ett guld (15 km fritt), ett silver (stafett) och ett brons (femmilen) till sin medaljsamling.

Nu medger han att beslutet om att sluta känns lite extra efter succémästerskapet.

– Det är klart att det är ett ganska svårt beslut att ta, speciellt om man gjort ett väldigt lyckat mästerskap på hemmaplan.

– Det var en otrolig kick att vara i form, flyga upp för mördarbacken och att folk skriker ens namn och nästan lyfter en upp, berättar han i SVT:s Skavlan.

"Se om jag blir skidpensionär"

Johan Olsson siktar nu närmast på att tampas om segern i söndagens Vasalopp och senare i Holmenkollens klassiska femmil – men någon Olsson i världscupen i längdskidor nästa säsong blir det inte.

– Vi får se om jag blir skidpensionär nästa säsong eller om jag går in i långloppscirkusen. Det beror kanske på hur de här loppen känns, om jag har något där att göra eller om det är nått slags farväl och något jag provar på, säger han till Sportbladet.

OS slet på motivationen

Olsson berättar i SVT:s Skavlan att beslutet om att sluta växte fram efter de uppoffringar han tvingades till inför sin stora OS-satsning i fjol. Efter att ha varit borta från familjen i flera veckor under en Europaturné med tävlingar innan jul, blev inte återföreningen med familjen som han hade tänk.

– Första natten när jag kom hem får vår dotter hög feber och blir jätteförskyld. Det första jag får göra på morgonen, när hon sover, är att packa väskan och åka upp till stugan uppe i fjällen stället.

– Då rinner tårarna på när man är på väg upp i bilen. Det var mitt sista OS och därför måste jag, trots att jag varit borta tre veckor, lämna mina barn för att kunna satsa. Det tar otroligt hårt på motivationen, säger Olsson i Skavlan.

Veckans avsnitt av Skavlan sänds fredag 21.00 på SVT, eller på SVTplay.

ARTIKELN HANDLAR OM