TV10

Svensson: ”Det är ju det bältet jag ska ha”

Av: 

Fredrik Jönsson

SPORTBLADET

Går viktigaste matchen i karriären – den andra maj är det dags för nästa gala

Efter 15 raka vinster är det dags för karriärens största match.

Den 2 maj slåss Klara Svensson, 27, om världsmästartiteln i WBC.

– Jag provoceras av att hon poserar med bältet, det är ju det bältet jag ska ha, säger Svensson.

Det har varit snack om att titelmatchen mot Erica Anabella Farias skulle äga rum i mars. Men nu är det bestämt att det smäller den 2 maj – då går Klara Svensson upp i ringen och slåss om att bli bäst i världen. Det handlar om WBC-titeln, lätt weltervikt.

– Det är den matchen jag har väntat på hela min karriär. Det är hit jag har velat komma. Det är en märklig känsla. Jag är jätteglad och taggad liksom, men det är verkligen den här matchen som gäller, säger Svensson.

Det lät som att det skulle komma något negativt efter ditt men...

– Folk har frågat mig: ”Hur skulle det kännas att vinna den?” Jag vill liksom inte riktigt tänka på den nu. Har man haft det här målet i så många år och kämpat i många matcher, så vill jag först vinna den innan jag känner efter. Det var det jag tänkte på.

– Alla förutsättningar känns verkligen bra, och tajmingen känns rätt. Jag ser verkligen fram emot att gå upp mot den regerande världsmästarinnan och utmana henne. Jag har 15 vinster och bra erfarenhet, och känner mig mogen. Man vill inte gå upp i en sådan match för tidigt. Jag är väl förberedd och har hunnit bli en bra boxare.

Du är mentalt och fysiskt redo?

– Jag spelar i den högsta ligan och då måste jag sätta allt. Jag kan inte säga att ”jag hoppas att jag vinner”. För det första måste jag känna det, och vara säker på det själv. Jag måste kunna stå för det och veta vad det innebär, satsa alla kort. Jag känner mig bekväm med det och jag är bättre hur mer press det är på mig. Det är lättare att leverera i ett sådant här läge, jag gillar det.

Bytte stall och tränare

Under 2013 tog Svensson först hem silvret i WBC-serien och bytte sedan till tyska proffsstallet Team Sauerland, som är ett av de bästa i världen. Hon tycker även att tränarbytet till Joey Gamache under samma år har haft en positiv effekt.

Det visade sig under hösten 2014 när hon tog två viktiga segrar.

Först besegrade hon tyskan Marie Riederer och tog hem WBC:s interimtitel. Två månader senare försvarade hon titeln mot italienskan Lucia Morelli. Det betyder att den 27-åriga skånskan är rankad tvåa i världen i WBC.

– Jag gick två tuffa titelmatcher i september och november, och det har gett mig en bra förberedelser för det som komma skall. Jag känner mig verkligen redo, säger Svensson.

Just nu är det tuff träning som gäller, hon kör hårt i ”Butchers Garage” i Köpenhamn. Hon och tränaren Joey Gamache kör samma upplägg som inför de två tidigare matcherna.

– Han lägger upp alla tekniska förberedelser och grundläggande rörelsemönster för mig, så att jag ska kunna ha en bra gameplan. Han tränar mig utifrån henne också. Det blir fokus på det jag är bra på, plus det som är bra för att jag ska kunna hantera henne styrkor på bästa vis, säger Svensson.

”Är väldigt svårboxad”

Vad är dina styrkor?

– Dels den mentala styrkan, men sedan är jag också väldigt snabb på att läsa motståndaren. Jag sätter press, utan att falla in. Det är lätt att jaga, det är många tjejer som bara springer in. Jag är offensiv, men samtidigt en kontringsboxare.

Du är en slug boxare?

– Haha. Det kan man säga. Jag tror jag är väldigt svårboxad.

Och Erica Anabella Farias styrkor?

– Hon har ingen enskild styrka, utan bra överlag. Hon kan röra sig, är aggressiv – och farlig. Det kommer att bli en tuff match. Men jag tror samtidigt inte att hon har det lätt mot någon som boxas som jag.

– Sydamerikanskor är generellt aggressiva och tuffa. Så det är ingen duvunge jag möter. Men det blir kul, jag ser fram emot det.

Hon gillar att posera med bältet...

– Jag tycker att hennes entusiasm talar mer än det visuella intrycket. Det är kanske sydamerikansk marknadsföring, säger Svensson.

– Jag har inte fått någon personlig bild av henne av de där bilderna, så jag kan inte uttala mig om henne som person. Personligen tycker jag det är skönt att triggas, att hitta något som man provoceras av så det ger extra bränsle när det gäller. Att det blir en del ”trashtalk”, det funkar för mig. Jag provoceras av att hon poserar med bältet, det är ju det bältet jag ska ha.

”Valde inte det namnet själv”

Svensson har fått diverse smeknamn av sina motståndare, bland annat ”prinsessa” och ”fotomodell”.

– Du får fråga motståndarna, haha. Swedish Princess, som är mitt skrämmande boxarnamn, kan funka för att lura min motståndare. Jag valde inte det namnet själv, men tydligen funkar det och det är ”catchy”. Sedan alla de här kommentarerna, det var väl italienskan som sa att jag mer såg ut som en modell än en boxare. Det kan jag köpa, jag kanske inte hör till den stereotypiska bilden av en boxare. Många av mina motståndare är mer fyrkantiga och kralliga. Jag har tränat på hög nivå och fascineras av att jag inte ser mer fyrkantig ut, men det är väl något genetisk från min långa mor, haha.

– Det kan jag tyvärr inte göra något åt. Jag är nöjd med hur jag fungerar i ringen, jag klagar inte. Det handlar inte om utseende i ringen, det har jag bevisat förr.

Erica Anabella Farias har 21 vinster under sin proffskarriär. En intressant detalj är att Svensson och Farias slog igenom samtidigt som amatörer. Det var när de boxades i New Dehli 2006.

– Jag slog igenom när jag tog VM-silver. Det visar sig också att hon slog igenom som amatör under samma VM, men hon tog silver i viktklassen under mig. Det känns som vi har väntat på varandra. Nu är det dags. Cirkeln sluts nu, haha.

– Jag är bara jävligt glad att möta en sådan bra boxare. Det hör inte till vanligheten att två tjejer med de här meriterna möts, man märker internationellt att det har börjat snackats om det, så hoppas det är bra representation för proffsboxningen på damsidan. Det känns kul att det är ett riktigt möte, inte en vakant titel mot någon hitta-på-motståndare. Det ska vara klass, och det är det denna gången.

Boxningsgalan kommer med stor sannolikhet att arrangeras i Danmark.

Fotnot: Matchen sänds i TV10 och Viaplay.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

TV10

Viaplay

Boxning

Köpenhamn

Danmark

Klara Svensson