”Visste inte om de ville ha en mästare som var gay”

Reporter: Jimmie Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ian Thorpe om att komma ut

1 av 5

Den förre simstjärnan Ian Thorpe, 31, berättar nu om valet att komma ut.

Rädsla för omgivningens reaktioner gjorde att han förnekade sin sexualitet.

– En del av mig visste inte om Australien ville ha en mästare som var gay, säger han i en tv-intervju med Michael Parkinson.

Sent under lördagen kom uppgifterna. Den förre australiske simstjärnan Ian Thorpe väntades berätta om sin sexualitet i en tv-intervju med programledaren Michael Parkinson.

Programmet sändes på söndagskvällen i Australien – och där pratade Thorpe om valet att komma ut. 31-åringen sa att han ser fram emot att leva öppet och hoppas kunna hitta en partner.

– Jag är inte straight. Och det är bara något som jag väldigt nyligen – vi talar om de två senaste veckorna – varit bekväm med att berätta om för mina närmaste, säger Thorpe i programmet enligt AP.

Åratal av rykten

Thorpe har omgärdats av rykten och spekulationer om sexualiteten i flera år. Efter att ha berättat för omvärlden känner stjärnan nu att han borde kommit ut tidigare.

– Jag är bekväm med att säga att jag är homosexuell. Och jag vill inte att unga människor ska känna samma sak som jag gjorde. Du kan växa upp, du kan vara bekväm och du kan vara gay, säger han.

I sin självbiografi från 2012 skrev stjärnan själv om ryktena och betonade att han var heterosexuell. Nu förklarar Thorpe att han var orolig att göra människor besvikna om han avslöjade sin läggning.

– Jag ville göra min familj stolt. Jag ville göra min nation stolt över mig. Och en del av mig visste inte om Australien ville ha en mästare som var gay, säger han.

Fem OS-guld

– Jag kände att lögnen hade blivit så stor att jag inte ville att folk skulle ifrågasätta min integritet. Och det handlar om ett ego också: jag ville inte att folk ska fråga...har jag ljugit om allting?

Thorpe har vunnit fem OS-guld och slagit 22 världsrekord. Den senaste tiden har han kämpat med ett alkoholmissbruk och nyligen kommit ut från rehabilitering.

Thorpe berättar att alkoholmissbruket följde en depression.

– Jag kände att det var orättvist, att jag gjorde det rätta med att ta de antidepressiva medicinerna men fortsatte vara miserabel. Så jag testade att dricka.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN