McIlroy historisk vinnare

SPORTBLADET

Förste europé att vinna tre olika majortitlar

HOYLAKE. Rory McIlroy, 25, fortsätter skriva historia.

Nordirländaren vann British Open klart och blev golfhistoriens förste europé att vinna tre olika majortitlar – trots att en åskådare under hela rundan försökte få honom ur balans.

– Han störde mig konstant och hostade medvetet under nersvingen på hål 16. Då fick jag honom tack och lov utslängd, säger McIlroy.

Han vann US Open 2011 med åtta slag. Han vann PGA-mästerskapen 2012 med åtta slag. Och i dag vann alltså Rory McIlroy även British Open och blev den förste europé att vinna tre olika majors.

Dock stannade segermarginalen denna gång vid "endast" två slag – Rickie Fowler och Sergio Garcia delade på andraplatsen – och det var länge på väg att bli en nagelbitare.

Kanske på grund av en åskådare som gjorde sitt bästa för att under hela rundan få McIlroy ur balans.

”På mig hela tiden”

– Han var på mig hela dagen och störde, och jag stod ut med det i 15 hål, men sedan hostade han medvetet under nersvingen på 16:e tee. Jag slog fortfarande en perfekt drive, men jag hörde honom halvvägs ner. Så jag vände mig om och fick honom utkastad, tack och lov, säger 25-åringen.

Nordirländaren höll sedan nerverna i styr och vann sin första British Open och under segertalet på 18:e green tackade han sedan publiken på banan strax vänster om Liverpool och sade:

– Ni har varit fantastiska hela helgen. Det har varit en ära att spela för er, trots att jag är ett Man United-fan.

”Fantastisk publik”

Burop följde, förstås, men på presskonferensen säger McIlroy.

– Jag vill komma tillbaka hit i framtiden. Det är en fantastisk bana och en fantastisk publik. Som jag sa, till och med som en Manchester United-supporter i den här delen av landet så har jag fått fantastisk stöttning hela veckan och jag vill verkligen tacka dem för det.

McIlroy tog sig nu in i ett celebert sällskap som vunnit tre majors vid den ringa åldern av 25 år. De som tidigare lyckats med bedriften heter nämligen Tiger Woods och Jack Nicklaus.

– Det känns verkligen helt jäkla fantastiskt att få sitt namn inristat på den här trofén. Det har inte riktigt sjunkit in än, men jag ska njuta av känslan tillsammans med min familj och mina vänner, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf