Planen: Ska utmana Northug i Göteborg

Av: Petra Thorén

Publicerad:
1 av 10 | Foto: OkiDoki! Arkitekter AB/Serneke
Skidtunneln.

Finnkampen känner vi väl.

Men Norkampen?

Jodå, det finns planer på en svensk-norsk vinterduell i Göteborgs nya superarena.

– Vi bjuder över norrmännen för en kamp i skidskytte och längdåkning, säger byggherren Ola Serneke.

Ola Serneke, vd för Serneke Group, kliver uppför den lilla backen. Han pekar och skojar om Petter Northug.

Sportbladet fick i går tillsammans med ett norskt team från Drammen en rundvandring på Göteborgs nya idrottsparadis och då avslöjade initiativtagaren, byggherren och ägaren Ola Serneke planerna på att få hit Petter Northug, Marit Björgen, Therese Johaug och Norges bästa skidskyttar.

– En Norkamp! Vi har Finnkampen på sommaren, det vore kul med Norkampen på vintern. Vi ska kunna söka FIS-tävlingar också på sikt. Vi kan ha plats för sprint och sprintstafett, säger Ola Serneke och pekar på bredden av de blivande spårbäddarna som uppfyller internationella krav.

”Ska bli dragplåstret”

Sommaren 2015 invigs Göteborgs Nya Arena en anläggning med fotbollsplan, handbollshallar, hotell, idrottsgymnasium och en skidanläggning.

Det blir Nordens största multisportanläggning och ligger i Kviberg Park utanför Göteborg.

Det är skidspåren som är pricken över i:et, som ska locka extra besökare.

– Jag brinner mycket för skidåkningen och har en idé om att det blir det stora dragplåstret, säger han.

Spåren är utformade efter input från Per-Åke Yttergård, nationell chef på Svenska skidförbundet.

Spåret är kuperat och 1,2 km långt inomhus, det kan anslutas till ett utomhusspår på tre kilometer och vid tävlingar kan start och mål läggas på konstgräsplanen inomhus.

”Köpte den av Putin”

– Oslo ligger nära Göteborg så många besökare kan komma hit. Vi kan göra plats för omkring 6 000 publikplatser. säger Ole Serneke.

Snön garanteras med hjälp av en snömaskin som kostat 17 miljoner kronor. Den kan tillverka 200 kubik per dag upp till 24 plusgrader.

– Vi köpte den av Putin... Nä, men det var den som de hade i Sotji och snön där var väldigt bra där, även om norrmännen vallade lite dåligt.., säger Ola Serneke.

Han kommer i dagarna att ha möte med representanter från Svenska skidskytteförbundet om Norkampen. Både skidskytteförbundet och Svenska skidförbundet har visat intresse för idén.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN