C-J Björk: Kan de detronisera legendarerna

avCarl-Johan Björk

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT
Jared Goff

När Super Bowl-finalisterna ska utses är det quarterbackarna som har huvudrollen.

Det är unga uppstickare mot vinstrika veteraner.

Kan supertalangerna Jared Goff och Patrick Mahomes visa att framtiden redan är här och detronisera legendarerna Drew Brees och Tom Brady?

Den stora spänningen som normalt hör till divisionalrundan uteblev. Med undantag för matchen mellan Philadelphia Eagles och New Orleans Saints, som utan tvekan blev den match där flertalet åskådare och jag inkluderad satte andan i halsen flera gånger än en under. 

Matchen blev det som tillslut satte stopp för magin som var Nick Foles och Eagles. Foles tid med Eagles är med största sannolikhet slut, men lita på att han kommer ha ett nytt hem till nästa säsong och då i rollen som nummer ett istället för två då han är den mest attraktiva quarterbacken på marknaden just nu. 

Spänningen som var väntad förra helgen sköts istället upp till denna, till Conference Championships där vi först får se NFC-finalen där LA Rams har åkt ner till New Orleans för att spela mot hemmalaget Saints. Och i AFC finalen är det inga mindre än New England Patriots som får gästa Kansas City Chiefs.

I båda matcherna är det tema nytt mot gammalt, unga QB:s utan någon Super Bowl-titel mot rutinerade QB:s med mycket slutspelserfarenhet samt Super Bowl-vinster. 

I kvällens första matchup ser vi LA Rams QB Jared Goff mot Saints rutinerade QB Drew Brees som är inget annat än en levande legend. Goff har sedan starten av sin NFL-karriär blivit kallad allt från “draft-bust”, att han inte förtjänade att bli draftad som nummer ett 2016, till att vara en medioker system-QB (som passar i ett system men som egentligen inte är bra). Goff har motbevisat alla, även om det finns ett antal som tvivlar där ute, så är det trots alls så att det finns endast 31 andra QB:s i denna liga, och väldigt få av dem kan göra det Goff gör varje söndag.

Den äldsta linjemannen i ligan

Han gör det med hjälp av en head coach som har blivit kallad alla möjliga former av superlativ,  och jag skulle inte bli förvånad om Sean McVay blir helgonförklarad om han lyckas leda Rams till en Super Bowl-vinst. McVay som redan under i sitt andra år i Rams har lyft laget till oanade höjder. 

McVay har ett av NFL:s skarpaste sinnen anfallsmässigt och visade även det mot Dallas Cowboys förra lördagen då Rams spelade bort Cowboys annars vassa försvar helt och hållet, vinstsiffrorna 30–22 är missvisande då Rams hade kontroll hela matchen och aldrig var riktigt hotade. 

I och med Rams vinst bev McVay den yngsta huvudtränaren att vinna en slutspelsmatch i NFL:s historia (32 år).

Men det finns en annan person i Rams som har varit en stor bidragande orsak till att Rams har spelat så bra som de gjort i år, personen är fem år äldre än huvudtränaren McVay och vann sin första slutspelsmatch i karriären förra veckan efter att ha förlorat de första sju, då i Cincinnati Bengals uniform. Men nu i Rams kläder var det äntligen dags för den offensiva linjemannen Andrew Whitworth att vinna. Whitworth är den äldsta linjemannen i ligan och innehade till skillnad mot McVay ett inte så roligt rekord, nämligen flest förlorade slutspelsmatcher i karriären.

Med den erfarenhet Whitworth besitter är han en given ledare för laget, och det är ingen slump att flertalet av de yards Rams runningbackar sprang mot Cowboys var på Whitworths sida.

Slet av hälsenan mot Eagles

Rams runningbackar som normalt sett inte benämns i plural var inget annat än fenomenala i förra rundan i slutspelet, och den RB som har varit mer prominent sedan reguljärsäsongens sextonde vecka är den tidigare bortglömda CJ Andersson som för tre år sedan vann en Super Bowl med Denver Broncos, men sedan dess inte hittat rätt vare sig i Panthers eller Raiders. Men när RB Todd Gurley började få besvär med ett inflammerat knä så tog man in Anderson, och snacka om att han hittade hem. Sedan han landade med Rams har han sprungit för 422 yards på tre matcher. Hans löpstil är helt skild från Gurleys i det att han springer mer på kraft än med finess, han springer över försvarare snarare än att undvika dem, denna blandning av löpningar med den tidigare solostjärnan Todd Gurleys mer “shifty” löpstil och Andersons hårda framfart skapar en farlig duo som försvar har svårt att stoppa. 

Det försvar de möter är inget annat än andra rankat i tillåtna yards på marken. Rams är i stort behov att få igång sin nyfunne RB duo medans Saints såklart gör klokt i att sätta stopp. 

Utmaningen för Saints ligger i att de är utan deras försvarsbjässe på linjen DT Sheldon Rankins som slet av hälsenan mot Eagles. Rankins har varit en av de största anledningarna till att de har varit så stabila i att stoppa anfall från att springa emot dem. 

Avsaknaden av Rankins innebär att det lägger större press på Saints anfall att prestera stora siffror framåt. Sist dessa två lag möttes var i vecka nio, Saints drev då på och lyckades leda med 35-17 för att sedan bli ikapp sprungna lagom till sista kvarten och vara på 35-35, Rams är inte ett lag man kan lätta på gasen emot vid ledning, tillslut lyckades Saints dock vinna med 45-35. 

Ett hämndlystet Rams kommer på Besök till Mercedes-Benz Super Dome ikväll, och även denna gång kommer det bli en fajt som blir poängrik. 

Drew Brees lyckades rädda upp en skakig inledning förra veckan mycket tack vare bra kontroll av klockan, tufft försvarsspel samt ett par ordentliga chanstagningar som lönade sig. I kvällens match har Saints och Brees inte råd att börja långsamt då detta Rams-lag är laddat hungriga poänggörare. 

I nattens andra konfernsfinal stöds två coachlegender huvud mot huvud – Bill Belichick och Andy Reid.

Dock med en avgörande skillnad. Belichick har fem Super Bowl-vinster i bagaget i rollen som HC medan Reid fortfarande ännu saknar en krona på coachverket.

Reid har besökt Super Bowl som HC en gång tidigare, då i Eagles kostym, då förlorade han just mot  Belichicks New England Patriots (2004). Reid har dock en Super Bowl-vinst i rollen som offensivlinje-coach med Green Bay Packers säsongen 1996, även då mot New England Patriots men Bill Parcells Patriots, dock med Belichick som assisterande huvudtränare. 

Att dessa coacher har historia tillsammans är tydligt, och den mest gedigna om vi utgår från Lombardi Trophies är Bill Belichick.

I natt kommer Belichick till strid med en minst sagt slutspelstestad QB-veteran i Tom Brady, medan Reid mönstrar det unga QB-fenomenet och slutspelsdbebutanten Patrick Mahomes. 

Tittar vi bakåt i tiden så är Patriots favorit, men tittar vi på denna match på Arrowhead Stadium så är Patriots faktiskt underdogs. Frågan är dock, är Patriots någonsin underdogs när det kommer till slutspelsfotboll? Egentligen inte. 

Jag kan stolpa upp statistik som visar att Patriots har varit sämre på bortaplan i slutspelet än på hemmaplan historiskt sett och att Brady inte spelar så bra som han brukar. 

Men allt detta är som sagt bara historia och statistik. 

Det är i natt det gäller.

ARTIKELN HANDLAR OM

Super Bowl

NFL

Tom Brady