Plan: ”Annars hade det aldrig fungerat”

Elitspelare i både fotboll och bandy: ”Vill inte välja”

Foto: Bildbyrån
Matilda Plan

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Matilda Plan dubbelidrottar på elitnivå i både fotboll och bandy.

I år får hon även vara del av en svensk klassiker: Annandagsbandy när både damerna och herrarna spelar efter varandra i Västerås.

– Det är något jag har växt upp med. Farfar spelade bandy på annandagen, pappa spelade på sin tid och nu får även jag vara med och uppleva det.

Annandagsbandy har blivit en tradition i svensk idrott.

Nyhet för i år?

En dammatch kommer också att spelas när serieledande Västerås SK möter jumbon Söråker bara timmar efter herrmatchen Västerås-Motala.

– Vi har alltid fått spela våra matcher runt nyår tidigare för att herrarna spelat på annandagen. Men nu ville klubben göra något extra och det är kul. Förhoppningsvis får även vi lite mer publik än vanligt, säger landslagsspelaren Matilda Plan, 20, och fortsätter:

– Annandagsbandyn betyder ganska mycket för mig, det är något jag har växt upp med. Farfar spelade bandy på annandagen, pappa spelade på sin tid och nu får även jag vara med och uppleva det. Det har alltid varit en del av familjen att vi varit med och tittat, och nu får även jag vara med och uppleva det på planen.

Elitsatsning i två idrotter

Plans bakgrund skiljer sig dock från de flesta i damernas elitserie.

Eller ja, till och med hela idrotts-Sverige.

Vid sidan av elitsatsningen i bandy på vintertid är hon även ordinarie i Eskilstuna United i damernas fotbollsallsvenska. En av få som varvar elitsatsningar i två idrotter.

– Jag har växt upp med både bandyn och fotbollen och vill inte släppa någon av idrotterna. Det är klart att det är tufft ibland när idrotterna går i varandra. Det blir ju ofta så att försäsongen i fotbollen krockar med slutspurten och slutspelet i bandy. Men jag tycker att jag har kommit in i det och det fungerar bra. Det gäller att planera hur mycket man ska träna och när man måste lägga in någon vilodag, säger hon.

Har du någon nytta av fotbollsträningen i din bandy och vice versa?

– Ja, jag tycker att det är ganska likt. Det är ju lika stor plan, så spelförståelsen är lite samma och hur man ska tänka. Sedan ger skridskoåkningen mig styrka i benen som jag har nytta av på fotbollsplanen. Det enda man tappar är väl själva fotbollen ibland, men jag har tränare som accepterar mitt dubbelidrottande och tror på mig, annars skulle det inte fungera.

”Klart man tänkt tanken...”

Men för att satsningen ska hålla krävs det planering.

Boendes i sörmländska Katrineholm blir det mycket pendlande mellan Eskilstuna, Västerås och hemstaden när idrotterna krockar.

– Det brukar ofta vara så att jag tar tåget från Katrineholm för att träna fotboll vid 15.00. Sedan skjuts till Västerås för att träna bandy och sedan bil hem till Katrineholm så att man är hemma vid 22-tiden. Så det blir långa dagar, men förutsättningarna för oss damer i Västerås har blivit så mycket bättre senaste åren. Vi har fått bättre träningstider, högre ersättning och mer publicitet. För några år sedan kunde jag vara hemma runt midnatt när vi hade sämre träningstider. Då var det tuffare.

Fruktar du över att en dag behöva välja idrott?

– Ja, lite grann. Jag hoppas slippa välja för jag vill hålla på så länge jag bara kan. Jag är bara 20 år och tänker att jag har många år kvar med både bandyn och fotbollen. Just nu vill jag inte släppa någon av idrotterna och så länge jag bara håller mig skadefri och kroppen i trim tror jag att det ska fungera.

Tänker du aldrig vad en hundraprocentig satsning skulle betyda, hur bra du skulle kunna bli om du satsade helhjärtat på en av idrotterna?

– Det är klart att man tänkt tanken... Men man får helt enkelt acceptera att man hamnar lite efter de andra och riskera en startplats när jag tvingas välja bort en del träningar vilket jag gör beroende på vad vi har för matcher och vilken del av säsongen man är i. Men som det är nu tänker jag att jag inte kunde ha det bättre som får hålla på med de två roligaste sakerna jag vet.

ARTIKELN HANDLAR OM