Wennerholm: Hyllat av alla – nu ska de leverera

Tre Kronor i World Cup.

Det hyllade landslaget.

Jag har aldrig sett ett svenskt landslag få så mycket beröm och hyllningar av nordamerikansk media inför en turnering. Nu hoppas jag bara att de lever upp till förväntningarna.

Foto: Jimmy Wixtröm
Erik Karlsson, superstar.

Hade World Cup spelats på Broadway hade Sveriges namn lyst starkast på neonskyltarna tillsammans med Kanadas. De två huvudrollsinnehavarna enligt de flesta internationella experter.

Det visar inte bara hur bra det här svenska World Cup-laget är, utan också hur respekterade dagens svenska spelare är i NHL och Nordamerika.

Det är mil från det nedlåtande ”chicken swedes” som Phil Esposito myntade på 70-talet.

Fyra svenska lag i NHL

De senaste decennierna har svenskarna bara blivit fler och fler i NHL och i dag har ingen annan europeisk nation så många spelare i världens bästa liga. I vintras sattes nytt rekord igen, då 82 svenskar gjorde minst en match. Det är fyra hela lag.

Och några tillhör ligans absolut största stjärnor.

Erik Karlsson är älskad häröver och Henrik Lundqvist ses som en av turneringens bästa målvakter.

Jag är inte direkt van vid att kanadensare och amerikaner höjer Sverige till skyarna. Men inför den här turneringen är det definitivt så. ESPN:s Joe MacDonald är bara en som öser beröm över laget.

”Svenskarna, med ett färskt OS-silver från Sotji 2014, är gedigna i varje del av spelet. Kemi, bredd, talang och stabilitet är fyra anledningar till att Sverige kommer att vinna World Cup i Toronto.”

Så skriver han efter att ha följt svenskarna under träningslägret i Sverige.

Jag hoppas att spelarna kan leva upp till allt beröm.

Det kommer ett behövas.

Tre tuffa motståndare i gruppspelet

Sverige har hamnat i den klart tuffaste gruppen här i World Cup och träningsmatcherna har visat att inte bara Ryssland och Finland blir tuffa motståndare.

Det unga Team Nordamerika har kört över Europalaget i två matcher i rad nu – med 4–0 och 7–4. Elva mål framåt på två matcher säger allt om det lagets offensiva spets.

Varje gång de rör pucken skapar de något framåt känns det som. Talar vi råtalang är det World Cups bästa lag och många tror till och med att de kan vinna hela turneringen.

Det tror inte jag. Jag håller fast vid min drömfinal mellan Sverige och Kanada.

Samtidigt är vägen dit svårare än i något World Cup eller Canada Cup som spelats. De tre matcherna i gruppspelet och semifinalen kommer alla att gälla liv eller död. Det finns inte minsta utrymme för misstag.

■ ■ ■

I natt möter Sverige samma Team Europe som fått storstryk av de unga kanadensarna och amerikanarna.

Ett bra test. Och intressant att få se Sveriges nya tungviktskedja med Patrik Berglund, Gabriel Landeskog och Carl Söderberg. Sedan börjar allvaret.

avMats Wennerholm