Arbetsro för Nanne - jättekris för Gefle

SPORTBLADET

ALFELT: I rätt tempo är Kennedy fortfarande lysande

MALMÖ. När Kennedy Bakircioglu kan vända om och vända om igen, leta efter passningen och till slut slå en helt öppnande djupledsboll mitt i planen till Philip Haglund som ostörd styr in ettan på volley, kan man konstatera ett par saker.

I ett för honom rätt tempo är Kennedy fortfarande en lysande spelare.

Samt att en tuff höst väntar för Gefle.

För ärligt ska man inte få göra ett mål som Hammarbys första i allsvenskan 2016. Ingen press alls på mittfältet. En backlinje som kliver upp och låter Haglund jogga in bakom till en vidöppen yta mitt framför mål. All den defensiva skicklighet som präglade och gjorde Gefle till ett stabilt allsvenskt lag under åren med Per Olsson är som bortblåst. Gefle är ett lag som inte hänger ihop som lag.

Det är sällan man ser att ett lag i allsvenskan får så mycket tid med bollen under sin uppspelsfas som Hammarby tilläts. Under långa perioder var det som att man knappt hade motståndare mot sig och när dessutom Gefles försvarare inte klev in tätt på sina motståndare samt slarvade med mottagningar och uppspel andades hela laget uppgivenhet trots att halva serien återstår.

■ ■ ■

Straffen som gav Kennedy läget han inte missade till att sätta avgörande 2–0 på känns som ett okej beslut av domaren Stefan Johannesson. Det såg ut att vara kontakt mellan Geflemålvakten Andreas Andersson och Haglund.

Hammarby har haft problem på bortaplan men den här eftermiddagen var segern klar redan i 33:e minuten därför att även om Gefle flyttade fram, eller tilläts att flytta fram av ett Hammarby som bevakade sina så viktiga tre poäng, så var hemmalaget aldrig nära att komma ikapp eller vända matchen. Allt för många meningslösa och/eller bortslagna passningar gjorde det enkelt för Hammarby att bevaka sin ledning.

– När man varit inne i en motgångsperiod behöver man segrar för självförtroendet, sa Nanne Bergstrand till Cmore.

”Höll nollan för första gången”

Så fungerar fotbollen. Även om det var ett svagt bottenlag som man besegrade ger de tre poängen andrum. Hammarby höll nollan för första gången på 18 matcher, det är också en plusfaktor att ta med sig till nästa match som är mot ett Kalmar på uppgång.

Nanne Bergstrand petade mittbackarna Lars Sætra och Richard Magyar för David Boo Wiklander och Joseph Aidoo. Eftersom Bajen inte släppte till varken baklängesmål eller speciellt många chanser för Gefle kan man kalla det för ett genidrag, men med tanke på Gefles svaghet kan man också kalla det för ett prov utan värde. Frågan blir hur Nanne ska resonera mot starkare motstånd.

■ ■ ■

I mittfältet huserade Kennedy och Johan Persson lite som man ville. Philip Haglund tog sina djupledslöpningar och kom förvånansvärt lätt fri och spelbar till skillnad från Alex och Arnor Smárason som inte satte någon prägel på det offensiva spelet.

Arbetsro för Nanne Bergstrand och hans Hammarby.

Jättekris för Thomas Andersson och hans Gefle som måste skärpa till precis allt i sitt spel om man ska ha minsta chans att jaga kvalplatsen som kan bli lagets räddning.