Ingemar Stenmark

Okända hotet mot Stenmark

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Uppgifter i ny bok avslöjar: Svenske skidstjärnan hotades av utländsk terrorgrupp

Tre år efter det internationella genombrottet fick ­Erik Stenmark ett brev i vilket ­sonen Ingemar ­hotades av den kroatiska fascist­rörelsen Ustasja.

Uppgifterna avslöjas i journalisten Ulf Stenbergs bok ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk.”

Enligt författaren fick den unge skidstjärnan själv aldrig reda på hotet.

Sportbladet kan i dag ­exklusivt publicera utdrag ur boken i vilka det ­framkommer flera okända detaljer kring en av ­Sveriges genom tiderna största idrottspersoner.

Boken ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk” kommer ut under veckan. Här är ett exklusivt utdrag ur den om brevhotet.

En dag i slutet av april 1977 följde Ulf Stenberg med ­familjen Stenmark på ­skoterutflykt till fjällsjön Abelvattnet i Storumans kommun. Efter lunchen kom Ingemars pappa Erik Stenmark fram till Ulf Stenberg för att diskutera en fråga.

”Häromdagen kom det ett otäckt brev, som jag inte vet vad jag skall göra med. Det var Ustasja som upp­manade Ingemar att omgående bryta med Elan, annars skulle de se till så att ja, att han aldrig skulle åka skidor mer.”

Erik Stenmark berättade för journalisten, som hade blivit vän med familjen, att den radikala kroatiska ­fasciströrelsen i brevet förklarat att den slovenska skidtillverkarens snabba tillväxt innebar att den ­levererade vinster till ­regeringen i dåtida Jugo­slavien. Pengar som den serbiskt styrda stadsmakten använde för att bygga fängelser där ­Ustasjas kroatiska sympatisörer hamnade.

Mördade ambassadör

Hotet kom under en tid då Ustasja hade byggt ett nätverk i Sverige. 1971 utförde två anhängare ett terroristdåd, en dödsskjutning, mot Jugoslaviens ambassad i Stockholm.

Det okända hotet mot skidstjärnan avslöjas i ­boken ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk” som journalisten Ulf Stenberg har skrivit och som i dagarna släpps av Ekerlids förlag. Ulf Stenberg kom som ung, driven journalist på DN ­familjen Stenmark nära och följde den unge utförs­åkaren från hans genombrott och framåt.

Ulf Stenberg är övertygad om att Ingemar Stenmark fram till att han fick läsa ­manus till boken inte kände till hotet. Han har senare under sin karriär varit ­under polisbeskydd för andra hot.

– När jag talade med Ingemar för ett år sedan sa jag att det kommer nyheter i boken som lär blir uppmärksammade om saker som skett ovanför hans huvud, berättar Ulf Stenberg.

Tränaren stal skidor

Han tycker än i dag att uppgifterna som Erik Stenmark kom med var allvar­liga.

– Det var otäckt och kom så plötsligt, jag tycker att det var obehagligt, säger Ulf Stenberg.

Ingemars far Erik och den unge journalisten diskuterade eventuella åtgärder, men det slutade med att de låg lågt.

– Det var enda gången, jag tog aldrig upp det igen. Han (Erik) förde det inte vidare och hade nog förhoppning att det skulle lugna sig, berättar Ulf Stenberg.

Efter det första ­brevet kom inga fler hot från Ustasja.

Ingemar Stenmark var och förblev sin skidleverantör Elan trogen. Detta trots att tränaren Hermann ­Nogler ansåg att Ingemar Stenmark inte fick samma material i storslalom som de stora konkurrenterna Gustav Thöni och Piero Gros.

När Ingemar Stenmark själv inte ville byta tog ­Hermann Nogler egna initiativ. I boken beskrivs hur han stal ett par storslalomskidor av Gustav Thöni och gav till Elans produkt­utvecklare i syftet att få fram bättre material till sin adept.

Hjälpte Elan

– Han visade mig de skidorna på ­hotell­rummet och var ganska stolt över det. Ingemar lade själv ner massa tid och hjälpte Elan med produktutvecklingen, så vilken betydelse den stölden hade vet jag inte, ­säger Ulf Stenberg.

Ingemar Stenmark vann sin första seger i världs­cupen 1974 i Madonna di Campiglio och den sista i Aspen 1989.

I boken får läsarna komma med bakom kulisserna under de fram­gångs­rika åren, men också en ­intressant och ­generös inblick i säsongerna före det ­internationella genombrottet.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: Ge mig Björn Fagerlind

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingemar Stenmark

Alpint