Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Kanske, kanske kan ta medalj

Publicerad:

MOSKVA. Det var krisstämpel på Tre Kronor sju minuter in i andra perioden mot Danmark.

Då exploderade svenskarna som ett ton dansk dynamit.

En turlig studs blev en perfekt passning till Robert Rosén som kunde smacka in 1-1 efter 7.03.

Sedan såg jag bara ett lag på banan under de tolv minuter då 0-1 blev 4-1.

Kvitteringen kom i ett läge där danskarna ledde med 1-0 i mål och hade 5-0 i skott så långt in i andra perioden.

Så långt hade Viktor Fasth varit Sveriges bästa spelare.

Nu såg jag plötslig krampen släppa hos samtliga svenskar därnere på isen. Pucken studsade svenskarnas väg och även Mikael Backlunds ledningsmål till 2-1 fick hjälp av en dansk skridsko.

Och plötsligt växte varenda svensk där nere på isen.

Kanske kan slåss om medalj

Jag såg fröet till ett lag som kanske, kanske ändå kan slåss om en medalj till slut. Ett lag där spelarna stod upp i båset, efter att ha suttit ner i första perioden och början av den andra.

Jag fick se Calgary-centern Mikael Backlund göra två mål och dominera som han kan och måste göra i det här laget. Han är ett av de tyngsta svenska namnen från NHL i den här truppen.

Jag såg Linus Omark vara med och spela fram till tre svenska mål.

Jag såg Jimmie Ericsson ta den där obekväma kampen framför motståndarmålet som gav två assistpoäng i belöning.

Det var ingen perfekt match, men de där tolv minuterna där svenskarna exploderade i andra peiorden visade att det här laget hade en nivå i spelet som låg skyhögt över de nästan fyra och en halv tidigare VM-perioderna.

Fyra mål på knappt tolv minuter är det sällan ett svenskt landslag som gör i en VM-turnering.

Och den tilltänkta förstakedjan med Jimmie Ericsson, Linus Omark och Mikael Backlund hittade sina roller och levererade när det behövdes som mest.

Att sedan den tredje perioden inte blev samma urladdning har jag all förståelse för, men Gustaf Nyquist ökade på till 5-1 och en sen dansk reducering till 5-2. Men då var den här matchen över sedan länge.

Finns talang i truppen

Nu går det inte att dra några slutsatser av bara den här matchen, mer än att det var skönt att se ett lag som vaknade och visade en del av potentialen och talangen i truppen.

Redan måndag kväll är det ny match mot Tjeckien, som är ett betydligt starkare lag än danskarna och som tvålade dit Sverige med rekordsiffrorna 7-1 senast lagen möttes.

Och matchen mot tjeckerna blir viktigare än vad den verkar på papperet, då jag är rätt säker på att den avgör vilket av de två lagen som får åka de 65 milen till St Petersburg och spela kvartsfinalen där.

Ryssarna är ju garanterade att spela sin kvartsfinal här i Moskva oavsett var de handlar på den övre halvan. De har sannerligen inte imponerat i inledningen av turneringen och var illa ute mot nykomlingen Kazakstan i sin andra VM-match.  Kazakstan kvitterade till 4-4 i den tredje perioden, en ryssarna kunde göra ett sista ryck och vinna med 6-4.

Vinner Sverige mot tjeckerna går de om i tabellen och skaffar sig ett bra utgångsläge.

Förlorar de är det troligen bara att sätta sig på tåget till kvartsfinalen precis som i fjol, då svenskarna fick lämna Prag för Ostrava.

Viktor Fasth gjorde en lika bra match mot Danmark som Jacob Markström gjorde mot Lettland. Pär Mårts får knappast lättare att bestämma sig för en förstemålvakt efter den här matchen.

Jag hann se Finlands match mot Tyskland tidigare på dagen och fick se 18-årige underbarnet Patrik Laine göra sitt tredje och fjärde mål och spela fram till sin andra assist, när Finland vann med 5-1.Han leder både skytte- och poängligan efter två spelade matcher.

Kampen mellan honom och USA:s 18-åring Auston Matthews är en av VM:s hetaste. Världens två största hockeytalanger just nu som garanterat kommer att gå som etta och tvåa i sommarens NHL-draft.

Men vem går först?

Det kan avgöras när Finland och USA möts i kväll i talangernas kamp.

avMats Wennerholm

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM