Ska rädda showen med sin nya häst

SPORTBLADET

Ensam svensk i hoppfinalen: ”Mitt största mål – inte göra publiken besviken”

1 av 2 | Foto: Henrik von Eckermann med hästen Giljandro van den Bosrand.

Ensam svensk i Världscupens hoppfinal på hemmaplan.

Inte en alltför lätt sits för Henrik von Eckermann.

– Mitt största mål är att inte göra publiken alltför besviken, säger han.

Douglas Lindelöw, hade till en reservplats. Men för första gången i mannaminne tänker alla 18 kvalade ryttarna från västeuropeiska ligan rida finalen.

– Ja, det var synd att det bara blev jag, säger Henrik von Eckermann.

Dessutom, hans nya häst sedan december, Giljandro van den Bosrand, är ett oprövat kort i stora sammanhang.

– Det blir spännande. Den saknar erfarenheten. Men det är en häst som hoppar otroligt högt över hindren och har gjort några bra tävlingar nu. En mindre bra också, säger von Eckermann.

Det mindre bra var sista VC-omgången i Bordeaux för en månad sedan där hingsten var tvungen att ta sig runt en VC-runda för att få starta i en final.

”Min häst är inte den snabbaste”

Mitt i banan tvärnitade hingsten och sprang åt andra hållet. Med kniven mot strupen fick von Eckermann ändå sin häst på rätt spår igen och över alla hinder.

– Jag tror hästen reagerade på en bildskärm. Han är hingst och när en hingst sätter ner foten har man inte mycket att sätta emot, säger den svenske stjärnryttaren.

På ett sätt tycker han det var bra att det hände. Nu vet han och kan hålla sig beredd.

– Jag får se till att hästen är mer uppmärksam på mig än på det runtomkring, säger von Eckermann som just nu har lite brist på hästar.

Finalen börjar med en tidshoppning på fredagkvällen.

– Det blir lite min huvudvärk. Min häst är inte den snabbaste. Men mycket beror på hur banan kommer att se ut. Passar den min häst kan det gå vägen, säger von Eckermann.

Strategin: att ta dag för dag.

”Vi kommer bra överens”

Giljandro van der Bosrand är till salu hos Ludger Beerbaum, Henrik von Eckermanns arbetsgivare. Ingen framtidshäst för svensken alltså.

Det är däremot det svenskägda stoet Yajamila, också hon en ny bekantskap för von Eckermann. Han gillar henne skarpt.

Yajamila ska gå en 1.50-hoppning på fredag och GP på söndag.

– Vi kommer bra överens. Hon har en väldig vilja, erfarenhet och är helt underbar. Jag får se, det är långt kvar till OS och mycket kan hända. Men hon är tio år, så åldern stämmer bra. Och jag har kontrakt på henne.

Är OS målet för i år?

– Mitt mål är nästa tävling. Så enkelt är det. Jag kan inte planera för månader framåt. Jag vet aldrig, i morgon försvinner den eller den hästen, eller blir skadad, säger Henrik von Eckermann.

ARTIKELN HANDLAR OM