Paralympics i Rio 2016

Sveriges största medaljhopp i Rio

Av: 

Emelie Fredriksson

SPORTBLADET

Här är 10 svensk-profiler att hålla koll på i Paralympics

RIO DE JANEIRO. I London för fyra år sedan tog Sverige tolv medaljer i Paralympics.

I Rio ser den svenska truppen, på 58 paralympier, ännu lite vassare ut.

Här listar Sportbladet de största medaljhoppen.

1. Maja Reichard, simning, 25 år.

Bröstsimsspecialisten är i Rio för att försvara sitt guld på paraddistansen 100 bröstsim, där hon är storfavorit. Även på 50 frisim finns en stor chans på medalj, bara svenskan lyckas hålla en rak kurs – och inte simmar in i linan – vilket är svårare på sprintdistansen. "Ett lotteri", kallar hon det själv.

2. Anna-Carin Ahlquist, bordtennis, 44 år.

För fyra år sedan knep Ahlquist Sveriges första medalj i London i sitt andra paralympics. Nu hoppas 44-åringen på nya guldtårar i Rio. Hon pekar själv ut ett starkare psyke och en ny mental tränare som en av nycklarna i jakten på titeln.

3. Jeffrey Ige, kulstötning, 32 år.

Efter att ett spanskt basketlag simulerat utvecklingsstörning fick Ige varken vara med i Aten 2004 eller Peking 2008. Men 32-åringen vägrade att ge upp och när han till slut fick chansen i London blev det ett silver. Nu är den högt rankade kulstötaren i Rio för att jaga en ny medalj.

4. Stefan Olsson, rullstolstennis, 29 år.

Tog guld för fyra år sedan, då i dubbel med Peter Vikström. Inför Paralympics i Rio har Olsson gjort en stor satsning mot singel-spel. Väl där är målsättningarna inte låga. Olsson går för ännu ett guld. Kommer också att spela dubbel med nye partnern Dan Wallin – men där är chanserna mindre.

5. Jonas Jacobsson, skytte, 51 år.

Veteranen gör sitt tionde och sista Paralympics. 51-åringen har varit med i alla Paralympics sedan 1980 och har tagit medaljer i samtliga. Har 30 medaljer varav 17 guld hittills men säger själv att formen är usel. Det behöver i Jacobssons fall inte betyda så mycket när det väl gäller.

6. Anna-Carin Ahlquist/Ingela Lundbäck och Linus Karlsson/Emil Andersson, bordtennis, lag.

Det finns, precis som för fyra år sedan, stora medaljchanser för den svenska bordtennistruppen, som tog fem medaljer i London. De allra största chanserna, förutom Ahlquist i singel, finns på lagsidan. Ingela Lundbäck och Ahlquist tog silver senast – och på herrsidan bildar bronsmannen från London, Emil Andersson, ett vasst lag tillsammans med Linus Karlsson.

7. Per Jonsson, längdhopp, 28 år.

Vann VM-guld i fjol men när det gäller Paralympics vill Jonsson skapa nya bättre minnen. Den svenske längdhopparen blev fyra i London 2012 efter att ha töjt ut ledband i fot och knäled bara veckorna innan mästerskapet – och är rejält revanschsugen.

8. Joakim Norberg, skytte.

Gjorde debut internationellt så sent som 2013 och fick sitt stora genombrott året senare med dubbla VM-guld och en förstaplats på världsrakningen. Pistolskytten har absolut kapacitet på medalj – och är inte ensam om det i den svenska skyttetruppen.

9. Helene Ripa, kanot, 45 år.

Simmare i Barcelona 1992 och guldmedaljör i längdskidor i Sotji för bara två år sedan. Ripa behövde en ny utmaning och gjorde en hemlig satsning mot Rio-OS och nya grenen kanot. Kvalade i våras efter en finalplats i VM och har sedan dess knipit ett EM-guld på 200 meter i parakanotklassen kl3. En tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna.

10. Anders Bäckman, cykel, 30 år.

Han bröt nacken i en cykelolycka 2011 och förlamades från armhålorna och neråt. Därefter har det mesta Anders Bäckmans liv kretsat kring just cykel, och han tränar 700 timmar om året. Handcyklisten knep ett brons direkt i VM-debuten i linjelopp i fjol och hans målmedvetna satsning kan ta honom långt även i Rio.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Paralympics i Rio 2016

Jonas Jacobsson

Helene Ripa

Paralympics

Jeffrey Ige

Sommar-OS

London