Funktionär blåste Ståhl: En skandal

Foto: Daniel Ståhl.
SPORTBLADET

På pappret såg det ut som Daniel Ståhls sämsta tävling för säsongen.

I verkligheten var det hans bästa Diamond League-tävling någonsin – som förstördes av en obegriplig funktionärsmiss.

– Det är en liten skandal, säger diskushoppet som nu söker upprättelse i efterhand.

Daniel Ståhl har inlett OS-säsongen lysande. Först två 66-meterstävlingar på ett läger borta i USA och sedan starka 64,06 i årets första Diamond League-tävling i Doha. Därför var det många som räknade Diamond League-framträdandet i Rabat i helgen som en smärre missräkning. 61,09 räckte visserligen till att slå storkastare som Gerd Kanter men en sjundeplats på årets klart sämsta tävlingsresultat var ändå klart sämre än förväntat.

Men det hela handlade inte om en formdipp eller dålig teknik – istället var det en av de grövre arrangörsmissarna någonsin på Diamond League-nivå som fällde den svenska diskusbjässen. Det var efter 61,09-kastet som Ståhl klev in diskusringen en andra gång och allt blev helt fel.

– Jag gjorde mitt kast, stod kvar i ringen och ser att diskusen flyger bra och den landar på strax innan 65 meter. Gubben i buren viftade med vit flagg och jag tänkte bra!, jättebra!, säger Ståhl.

Kastet underkändes

– Sen väntade jag på resultatet i en minut, två minuter och tre minuter och när det inte kom gick jag fram och undrade vad som hände. Då sade gubben vid ringen att ”vi kan inte registrera ditt resultat”.

Daniel Ståhl blev ställd. Han hade fått vit flagg och sett killen utan på gräsmattan sätta ner mätinstrumentet.

– Men de som mätte med det här stativet och kamera trodde det var röd flagg så de hade aldrig mätt. Jag sa att jag vill lämna in en protest, de kan mäta med måttband eller vad som helst men de sa bara att ”det går inte, vi har redan markerat det som röd flagg”.

Efter ytterligare diskussioner och ett långt uppehåll i tävlingen fick Daniel Ståhl ett extra kast men då var fokuset borta och i stället för knappa 65 meter som räckt till topp tre i tävlingen och dessutom ytterligare tre chanser att förbättra resultatet blev det en sjundeplats. Besviken åkte Ståhl till tävlingshotellet för att glömma den märkliga kvällen när det plingade till i mobilen.

– Då fick jag ett sms från tävlingsarrangören som sa att de hade mätt mitt kast och att det blev 64,80.

Hur reagerade du på det?

– Jag tänkte bara ”det säger ni nu?”. Det är så dags klockan halv tio på kvällen. Alltså sådant här kan hända på en liten tävling hemma i Sätra där man missar ett nedslag, men det här är Diamond League – det största man kan tävla i utanför landslagsdräkten. Come on man… lite skandal är det tycker jag, säger han.

Förlorade massa Diamond League-poäng

Förutom ett resultat i absolut världsklass blev Daniel Ståhl berövad på flertalet Diamond League-poäng i den totala sammanställningen och prispengar för minst 30 000 kronor. De räknar han inte med att få i efterhand, men resultatet försöker han nu tillsammans med flera regelexperter som A Lennart Julin och Jonas Hedman få tillgodoräknat i efterhand.

– Jag är inte ute efter pengarna, jag vill ha mitt resultat.

Men det är ändå rätt stor skillnad att få 1500 dollar och 4000 dollar?

– Ja visst, men framför allt är jag ute efter att kasta långt. Men det är klart, det är mitt levebröd och jag vill så klart ha pengar när jag kastar. Men framför allt vill jag ha resultatet, säger Daniel Ståhl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rabat

Doha

Friidrott