Drömmål – men stals på showen

SPORTBLADET

HELSINGBORG. Jordan Larssons flygande nick får oss att drömma om en ny super-Larsson men det var Simon Lundevall som stal showen på Olympia.

Sportbladets Stefan Alfelt.

Helsingborg visade än en gång att man är sårbart bakåt. Elfsborg stack tidigt in instick och inlägg längs marken som skapade frilägen i stora ytor inne i straffområdet. Lasse Nilsson petade fram bollen. Viktor Claesson stack in den. Båda gångerna fick Simon Hedlund friläge men inte iväg bollen tillräckligt snabbt.

Trots att det raka 4–4–2-försvarsspelet såg tätt och välplacerat ut sårade Elfsborg HIF enkelt. Ledningsmålet ska inte ens få komma till. Simon Lundevall tog bollen och drev ifrån Frederik Helstrup som la av att jaga och då hade Peter Larsson ingen chans att täcka av det korta passet till Lasse Nilsson som var säker i avslutet.

Första halvlek var Elfsborgs match men HIF bjöds in på försvarsslarv direkt efter paus när Elfsborg hade avvärjt en farlighet men skänkte tillbaka bollen så att Martin Christensen fick hitta fram till Mikael Dahlberg.

Kopierade pappas drömmål

Tio minuter senare kom Jordans drömmål. En fint inåtskruvad långpassning från Adam Eriksson till Jordan som viftat på bollen och som flög fram och skallade in 2–1.

Jordan Larsson kopierade alltså pappa Henkes mål från 2004 som utnämnts till EM-historiens snyggaste – den flygande nicken mot Bulgarien – men landade illa och fick gå ut för en skadad högeraxel.

Tråkigt, för det var Jordan som ofta bjöd på lite extra när han fick bollen. Han är bara 19 år och det är säkert fruktansvärt svårt att alltid bli jämförd med en pappa som är en av Sveriges absolut största spelare genom tiderna. Vid sidan av Zlatan den störste stjärnan vi haft sen 1950-talet. Jordan kanske inte når pappa Henkes höjder men han har definitivt förutsättningar för att bli något alldeles extra och det han visade i omstarten var väldigt lovande. Bara att hoppas att axeln som hoppade ur led och drogs rätt direkt på planen inte är för illa sargad så han snabbt kommer tillbaka. Nästa match missar han men rehab ska kunna få igång honom ganska snart om inget har gått sönder inne i axeln.

Kanske kände HIF en viss mättnad av att ha vänt matchen för man tappade initiativet som man skaffat sig medan Elfsborg gick fram med många spelare.

Fick härja vilt

Simon Lundevall är också en av svensk fotbolls stora talanger, men han har haft en del problem att ta sig in i Elfsborgs spel efter flytten från Gefle, vilket satt sig på självförtroendet.

Nu tillät HIF-försvaret honom att härja fritt med ryck, vändningar och smarta passningar. Han la upp perfekt först för Marcus Rohdén som pricksköt in kvitteringen och sen till Anders Degn Randrup som också fick skottläge rakt framifrån och prickade otagbart in ledningsmålet.

Lundevall avslutade sen själv i tomt mål på kontring när HIF plockat upp målvakten Tomer Chencinski i jakten på kvittering.

– Vi släppte hela ytan framför backarna. Det kunde vi gjort bättre, säger Henke Larsson om Elfsborgs i stort sett identiska andra och tredje mål.

Besviken över att släppa in fyra mål, även om fyran är rätt ointressant, när man tränat försvarsspel hårt under EM-uppehållet.

Elfsborg gjorde en stabil match. Mittfältet fungerade bra defensivt och offensivt. Lasse Nilsson på topp var svår att bevaka med sitt rörelseschema. Simon Hedlund skapade tryck på högerkanten. Lundevall var fantastisk.

Försvaret släppte till lite på samma vis som Helsingborg men HIF sårade med sina långbollar mot Mikael Dahlberg inte Elfsborgs backlinje lika ofta som man själv sattes inför problem.