”Är beklagligt – man blir besviken och less”

Foto: TT
SPORTBLADET

DAVOS/Lillehammer. 1 000 ryska idrottare – varav 15 OS-medaljörer från Sotji – pekas ut som dopade.

När Charlotte Kalla nås av nyheten blir hon förskräckt.

– Det låter fruktansvärt, säger hon.

Solen skiner över Davos när de svenska åkarna precis har avslutat sina skidtester. Men efter de nya uppgifterna i McLaren-rapporten ligger det ändå en skugga över den schweiziska skidorten. 

Över 1 000 ryska som har tävlat i sommar-OS, vinter-OS eller Paralympics ska ha varit inblandade i, eller dragit nytta av, manipulerade dopningsprover.

– Det är beklagligt, man blir besviken och less, säger förbundskapten Rikard Grip.

Det ska finnas bevis för att 15 av medaljörerna från OS i Sotji ska ha varit dopade, varav fyra guldmedaljörer.

Aleksander Legkov vann femmilen i Sotji och har tidigare pekats ut som dopad, vilket han själv starkt förnekat. Han finns på plats i Davos precis som silvermedaljören Maxim Vylegzhanin och ska köra dagens tremil.

– Det är vi väldigt tydliga med att vi hoppas att man kommer ut med de eventuella namn så att vi inte ska behöva spekulera i vem det eventuellt ska behöva vara. Få så mycket fakta på bordet och kunna göra ett avslut, säger Grip.

”Låter brutalt”

Ryssland tog en trippel i femmilen i OS och fyran i loppet, Martin Johnsrud Sundby, får nu frågor om han väntar sig en guldmedalj på posten.

– Det tänker jag väldigt lite på. Jag hoppas ju absolut inte det. Jag hoppas, om det är något i den där rapporten, att det inte handlar om längdåkare.

– Jag tycker att det är svårt att förhålla sig till en sådan rapport. Det finns inget konkret att förhålla sig till. Alla väntar på att han ska lägga fram bevis och konkreta saker.

Johnsrud Sundby har själv stängts av för dopingbrott i två månader.

– Det är väl en rätt stort skillnad på de två sakerna, säger han men vill inte kommentera det ytterligare.

Emil Iversen tävlade inte i Sotji men blir chockad när han får höra de nya uppgifterna.

– Det låter brutalt. Men det är svårt att säga, men innan de åkt fast för dopning är de ju oskyldiga. Jag vet inte hur trovärdig den rapporten är, men om det är sant är det såklart en skandal.

Kalla: inte kul att höra

Charlotte Kalla vann ett guld och två silver på OS i Sotji. Det senaste dygnet har hon hållit sig undan media, men efter sin seger på fem kilometer fristil i Skandinaviska cupen får hon höra om det utbredda ryska fusket.

– Det låter fruktansvärt. Jag har inte riktigt läst på, men det är svårt att ta in så mycket info. Det känns inte kul att höra det.