Kalla: Svårt att vara en supermänniska

SPORTBLADET

OSLO. Åtta kilometers skidåkning med flimrande hjärta kostade enorma mängder energi.

Inför lördagens comeback berättaren tränaren Magnus Ingesson om hur hårt vinterns första distanslopp i världscupen tog på Charlotte Kalla.

– Vi ser att kroppen har reagerat och varit mer sliten, säger Ingesson.

I världscupens premiär drabbades Charlotte Kalla av förmaksflimmer efter två kilometer men släpade sig ändå igenom resterande åtta.

Risken för nya hjärtproblem bedömdes låg, men hon ställde ändå in de kommande tävlingarna i Lillehammer och Davos för att i lugn och ro träna i Idre.

I morgon sker smygcomebacken i skymundan av världscupen. 29-åringen planerar att köra fem kilometer fristil på lördag och femton kilometer klassiskt på söndag bland yngre åkare i Skandinaviska cupen.

Hållit igen på träning

Så hur har de två senaste veckorna varit?

Träningen har tuffat på och hjärtat har hållit sig lugnt, men ändå har situationen varit annorlunda mot före loppet i Ruka. Tränaren Magnus Ingesson berättar att de 31 minuterna som Charlotte Kalla var ute för snart två veckor sedan tömde energidepåerna totalt.

– Hon har haft bra dagar i Idre och nog blir det bättre och bättre. Men det slet ganska hårt på kroppen, det där, att åka åtta kilometer med brusningen, flimret. Det handlar mer om att hämta hem det där igen.

Har hon sovit extra mycket?

– Nej, inte så, men vi ser på träningsbelastningen att kroppen har reagerat och varit mer sliten. Det syns på olika parametrar, så vi har hållit igen på de tuffa passen.

"Svårt få tiden att räcka"

Kalla har inte pratat med media under återuppbyggnaden, men gjorde ett undantag för radioprogrammet Gränslöst där hon underströk vikten av att ibland stänga ute omvärlden och bara fokusera på skidorna.

– Det är när man ska försöka vara den där supermänniskan på alla områden som det blir väldigt svårt att få tiden att räcka till, säger Kalla till Gränslöst.

Om helgens tävlingar säger hon i ett pressmeddelande:

– Mitt fokus i helgen kommer att ligga på att göra en bra prestation och resultatet kommer i andra hand. För mig handlar det om att komma in i tävlingsrutiner.