En ny generation QB:s tar över NFL

CJ Björk: ”

Carson Wentz.
Carson Wentz.

Seattle Seahawks var i två Super Bowl-finaler på lika många år.

Och Russell Wilson var på allas läppar.

Men i dag, knappt två år senare, snackas det mer om ett nytt gäng unga quarterbackar.

Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.
Carl-Johan Björk f.d. linebacker i amerikansk fotboll & nu TV10:s NFL-expert.

Ni minns säkert Super Bowl i februari 2014. Seattle Seahawks tog poäng redan efter tolv sekunder och mosade till sist Denver Broncos med 43–8. Och Russell Wilson hyllades som den nya superstjärnan. Framtidens QB hade anlänt.

Året efter var Seattle framme i en ny final, mot New England Patriots.

Med 20 sekunder kvar, vid ställningen 24–28, fick Seahawks chansen att avgöra. Men med blott en yard kvar till mållinjen kastade Wilson en interception till Patriots Malcolm Butler. Många ifrågasatte Wilson och coach Pete Carrolls val att passa istället för att ge bollen till running backen Marshawn Lynch.

Quarterbackar presenterat sig

I fjol fick Seattle respass i divisionsfinalen mot Carolina Panthers, och just Panthers Cam Newton passade på att ta över rollen som den nya superstjärnan.

Efter en dramatisk inledning på säsongen har ett nytt koppel unga quarterbackar presenterat sig. Ingen hetare än Philadelphias sensation Carson Wentz som förra helgen svepte undan Pittsburgh Steelers. Men även Peyton Mannings arvtagare i Denver Broncos, Trevor Siemian, och Dallas Cowboys rookie Dak Prescott får mycket rubriker.

Men kollar vi i statistiken över antal passade yards så parkerar trion Wentz, Prescott, Siemian på blygsamma 18-20:e plats. Toppar den statistiken inför söndagens matcher gör Cincinnatis Andy Dalton. Men bakom dessa siffror gömmer sig en kombination av smarta coacher som ger sina quarterbackar enkla men kontrollerade spelstrategier och ett ramstarkt skydd i form av en effektiv offensive line.

En stark arm

Om man istället tittar på antal sacks, så har Wentz och Prescott bara fyra och Siemian fem. Att jämföra med Andy Daltons 13.

Så hur mycket vi än gillar när nya quarterbackar slår igenom, så får man inte glömma att ett säkert skydd och en smart gameplan är minst lika givna förutsättningar som en stark arm.

Och där kommer vi återigen in på Seattle. Sedan Super Bowl-åren har inte bara Marshawn Lynch försvunnit, utan även lite av den styrka som fanns i o-line.

Dessutom har ligan lärt sig Russell Wilson. Det gör honom dock inte till någon dålig QB. Tvärtom. Och Seahawks har dessutom fortfarande ett av ligans bästa försvar, anfört av fruktade Legion Of Boom. Vilket bevisas av att laget är rankat etta i antal tillåtna yards, och tvåa i antal tillåtna poäng/match.

Så försvaret ger Wilson och anfallet nya chanser gång på gång. Nu är det upp till dem att producera. Wilson måste leda sitt offense. Med start redan på söndag kväll mot New York Jets. Då kan Seattle återigen bli en Super Bowl-kandidat.

I New England Patriots har Tom Brady en match kvar på sin fyra matcher långa avstängning.

Den stora frågan inför helgens match mot Buffalo Bills är om rookien Jacoby Brissett behåller sin plats i laget, eller om Bradys back-up Jimmy Garoppolo åter ska få chansen efter sin skada. Jag tror det lutar åt Garoppolo och hans lite större rutin.

Oavsett så är det imponerande att Patriots har chansen att gå till 4–0, trots att man saknat sin stora stjärna Tom Brady och nyckelspelare som Rob Ninkovich, defensive end, samt skadade Rob Gronkowski, tight end.

JJ Watt är nere för räkning. I somras opererade försvarsjätten ett diskbråck och missade träningslägret. Nu finns det risk att han slagit upp skadan igen, och missar sin första match under sina sex år långa NFL-karriär. Det är oklart när han kan vara tillbaka.

Att det är ett dråpslåg för Houston Texans är ett understatement. Eller som coach Bill O´Brien uttryckte det: ” Du kan inte ersätta NFL:s bästa spelare”.

CJ Björk

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.