"Möjligt att någon går till tillverkarna"

Foto: BILDBYRÅN

avEmelie Fredriksson

SPORTBLADET

Fis har tagit ett drastiskt beslut som kan förändra skidsporten.

Men metoden för att mäta stavar öppnar för regeltolkningar.

– Det är möjligt att någon går till tillverkarna för att försöka fixa högre pjäxor, säger Vegard Ulvang i längdkommittén till Dagbladet.

För en månad sedan tog Internationella Skidförbundet, Fis, ett beslut som kan komma att förändra sporten.

Längden på stavarna begränsas till 83% av åkarens längd för att värna om den klassiska diagonalskidåkningen i en tid där allt fler väljer att staka.

Beslutet har inte tagits emot med helt öppna armar.

"Många har gjort narr.."

– Många har gjort narr av förslaget och sagt att det är galet att det är som att skruva tillbaka tiden. Det stämmer, men vi gör det för att stoppa en utveckling som många menar inte har en framtid, säger Vegard Ulvang i Fis längdkommitté till Dagbladet.

Mätningen kommer att ske med skidpjäxor på – både före och efter lopp.

De som mäts före start och har för långa stavar kommer inte få starta. De som mäts efter start riskerar att bli diskade, beroende på hur allvarligt det är enligt Vegard Ulvang.

Vem som testas blir slumpmässigt, likt dopningskontroller. Ulvang berättar att det troligtvis blir flest kontroller i början.

"Tvivlar på det"

Att mätningen görs i skidpjäxor öppnar upp för regeltolkningar. Längdstjärnorna kan välja att skaffa högre pjäxor för att kunna tävla med längre stavar.

– Regelverket säger ingeting om hur hög sko man kan ha, vilket alltså kan avgöra att man mäts som längre. Det är möjligt att någon går till tillverkarna för att försöka höja skon och därmed stavarna, men jag tvivlar på att det kommer att löna sig, säger Ulvang och fortsätter:

– Det är en fördel att staka med högre stavar i backe men det krävs många centimetrar för att det ska bli en märkbar skillnad och jag tvivlar på att en högre sko är lösningen på det.