Sommar-OS

Shields skrev boxningshistoria

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Maskrosbarnet försvarade OS-guldet

RIO DE JANEIRO. Uppdraget är slutfört.

Claressa Shields lyckades, som första amerikanska boxare, försvara ett OS-guld.

– Jag är stolt över vad jag har åstadkommit och hur skicklig jag är, säger 21-åringen.

Claressa Shields var 17 år och i princip helt okänd när hon vann guldet i London 2012, då damboxningen gjorde entré på OS-programmet.

Fyra år senare åkte hon till Rio de Janeiro och gjorde det som förväntades.

Slog nederländska

I finalen i 75-kilosklassen besegrade den explosiva amerikanskan Nouchka Fontijn, Nederländerna, på poäng, 40–39, 39-37, 39-37.

– Min coach, Billy (Walsh) skrek: ”Finta med högern, slå henne med högern.” Inte ens en sekund senare hade jag kastat henne genom ringen med en höger, säger Claressa Shields, som efter segern sprang runt med den amerikanska flaggan i ringen.

Öppen med sin bakgrund

När amerikanskan mötte pressen i paviljong 6 på Riocentro var hon stolt, inte bara som boxare. Inför och under spelet har 21-åringen berättat sin historia, hur hon som barn blev utsatt för våldtäkter och övergrepp.

Mamman hade drog- och alkoholproblem och pappan satt i fängelse, men genom boxningen lyckades maskrosbarnet från Flint bygga upp det självförtroende hon saknade som barn.

– Jag är en stor boxare, men jag är också en person som älskar att uppmuntra människor och få dem att må bra. När jag inledde satsningen mot OS 2016 bestämde jag mig för att ha en bra story att berätta. Jag vill inspirera och hjälpa människor och ge dem lite förhoppningar. Jag var ju själv ett av alla barn som det inte fanns något hopp för, säger Claressa Shields.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det för OS-guldhjältarna i friidrott från Rio

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS