SOK: Då avslöjar vi Sveriges fanbärare

SPORTBLADET

Flera nobbar – här är favoriterna

RIO DE JANEIRO. Både Sarah Sjöström och Susanna Kallur har avböjt.

Så vem bär den svenska OS-fanan?

I morgon, 16.00, kommer svaret.

OS smygstartar redan i dag. Pia Sundhages landslag sparkar i gång mästerskapet klockan 18.00, svensk tid. Men först på fredag hålls invigningen.

Över 6 000 volontärer ska uppträda på klassiska Maracanã-stadion samtidigt som de 206 olika nationerna ska gå ärevarvet och ta emot publikens jubel.

Så vem tar täten i Sveriges grupp?

Vem bär den blågula OS-fanan?

Det avslöjas på en presskonferens i morgon klockan 16.00, svensk tid, meddelar SOK.

”Tävlar dagen efter”

Spekulationerna har varit i gång i flera månader men redan i början av sommaren kom beskedet att den största favoriten – tillika Sveriges största guldhopp – avböjer. Sarah Sjöström kommer inte ens att befinna sig på öppningsceremonin.

– Nej, absolut inte. Jag tävlar dagen efter. Det är många timmar att stå och gå upp, så det är inte den bästa förberedelsen att gå på en invigning om man ska tävla första dagen, sa hon till TT i början av juni.

En annan huvudkandidat var Therese Alshammar, som gör sitt sjätte (!) OS i karriären. Men inte heller hon kommer finnas på plats på Maracanã; enligt simningens förbundskapten kommer bara en simmare (Stina Gardell) att gå med i ceremonin.

Inte heller Susanna Kallur – en annan tippad fanbärare – finns med. Anledningen är att hon inte hinner landa i Rio innan invigningen äger rum.

”Hade varit en ära”

Det gör dock Henrik Stenson.

40-åringen som bröt den eviga svenska majorförbannelsen genom att vinna The Open och som kommer till OS som guldfavorit i golfturneringen landar på fredagen och hinner därmed till invigningen.

Frågan är bara om han också kommer bära den svenska flaggan?

När han fick frågan i samband med segern i The Open häromveckan svarade han, som vanligt, lite putslustigt.

– Jag tror på min fysiska kapacitet, att jag skulle orka fullfölja uppdraget att bära flaggan. Får jag frågan så tackar jag ja. Det är inget jag kommer lobba för på Facebook, men visst hade det varit en ära.

ARTIKELN HANDLAR OM