Sarah: ’Ska vara i mitt livs form’

SPORTBLADET

rio de janeiro. Klockan 18.43 dyker Sveriges största guldhopp för första gången ner i tävlingsbassängen.

Bara ett grovt misstag kan stoppa Sarah Sjöström från att gå till final på 100 meter fjäril.

– Det är klart att man oroar sig att det är något man ska göra fel, man vill inte halka på startpallen, säger hon.

Hon är 22 år gammal och en internationell storstjärna.

Sarah Sjöström har lägenheten därhemma belamrad av guldmedaljer från VM och EM, men saknar priser från sina två deltaganden i OS. Det är hon i Rio för att rätta till.

I dag simmar hon försök på sin bästa distans, 100 meter fjäril, klockan 18.43 svensk tid. Sjöström är världsmästare, världsrekordinnehavare och toppar årsbästalistan med mer än en sekund till de flesta konkurrenterna.

På morgonpasset lokal tid simmar hon i försöksheat sex, bland annat mot en av sina värsta rivaler: danskan Jeanette Ottesen. Svenskan Louise Hansson ställer upp i samma heat.

– Jag har tränat väldigt bra under en lång period så jag hoppas att jag ska vara i mitt livs form, säger Sarah Sjöström.

Hur känns det att fjärilen kommer först?

– Det är jävligt skönt. Jag gillar det.

Allt talar för att Sjöström tar sig till kvällens semifinaler som börjar 03.14 natten mot söndag. Där siktar hon inte bara på att bli en av åtta OS-finalister till natten därpå, utan också att slå världsrekord.

”Han konstiga nojor”

Så vad kan stoppa den svenska fjärilsdemonen?

En sak skulle kunna vara en rejäl tabbe. Ett snubbelsteg i starten, en katastrofal vändning, alla fel på samma gång. Sådana tankar har farit genom hennes huvud men snart försvunnit.

– Det är klart att man oroar sig att det är något man ska göra fel, man vill inte halka på startpallen. Man har konstiga nojor. Men det är bara att försöka släppa, säger Sarah Sjöström.

ARTIKELN HANDLAR OM