Kittel: ”Viktigaste är att hon är här”

Av: TT

Publicerad:

Världsettan Werth visade klass

1 av 2 | Foto: Foto: Pontus Lundahl / TT
Patrik Kittel på hästen Deja.

Isabell Werth visade varför hon är bäst i världen just nu.

Det hade Patrik Kittel inget emot – trots att han blev slagen i tävlingen i Friends som han själv ligger bakom.

– Hon är en inspiration. Det viktigaste är att hon är här, inte att hon vann, säger han.

Werth satte sig på Don Johnson och då blev det åka av. Nytt rekord i Grand Prix-dressyren med 78,18 procent för ekipaget. Inte illa med tanke på att den 15-årige valacken först för några veckor sedan var tillbaka i tävling efter ett tio månader långt skadeuppehåll.

– Perfekt att starta först och sluta först, säger tyskan som hade större besvär med sin kuse vid prisutdelningen än under ritten. Don Johnson, som är en känslig herre, skrämdes av den höga ljudnivån när musiken studsade mellan betongväggarna.

Werth mot totalseger

Världscupen i dressyr är ett minne blott i hästshowen. Konceptet nu är en inbjudningstävling där Patrik Kittel stått för kontakterna med ryttarna. Tanken var att världsstjärnorna Charlotte Dujardin, Carl Hester och Hans Peter Minderhoud skulle ha varit med, men skador och sjukdomar på hästarna ledde till återbud.

Men världsettan Werth hittade till Solna och kopplade direkt greppet om totalsegern. Ryttarna tar med sig GP-resultaten till söndagens kür, det fria programmet, och det ska mycket till för att Patrik Kittel eller någon annan i startfältet snuvar Werth på titeln och bilen som är förstapriset.

– Jag hoppas att Patrik fortsätter att vara en gentleman, säger Werth och skrattar.

Varpå hon tillägger:

– Man vet aldrig vad som kan hända i den här sporten.

Krångel i sista piaffen

Den där riktiga fullträffen fick Kittel inte, men ritten på Deja var inte så tokig ändå.

– Det som kostade mig ledningen var nog i sista piaffen. Hon tog sex sju steg och så plötsligt gick hon ur den och det var jag inte riktigt beredd på. Annars var hon jätteduktig och jag är nöjd eftersom vi haft en svacka, säger Kittel som belönades med 75,82 procent.

Förbundskaptenen Bo Jenå gav tummen upp.

– Kanske man kan önska några fler steg i sista piaffen, annars var det verkligen bra. Det ser lovande ut.

Tinne Vilhelmson Silfvén vilar topphästen Don Auriello, OS-hästen i Rio som är tänkt att gå EM i Göteborg i augusti. Paridon Magi har inte samma höga kapacitet, 73,54 var i linje med prestationen och gav sjätte plats. Det som inte fungerade tog Vilhelmson Silfvén fullt ansvar för.

– Han var fin att rida men det var mitt fel, en kommunikationsmiss, att vi fick fel i "ettorna".

Danskan Cathrine Dufour på Cassidy kom trea på 76,64. Snabbinkallade Rose Mathisen på Zuidenwind slutade sjua på 72,22 med Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo hade en tung dag med 69,02.

Publicerad: