"Om 90 minuter kan allt vara över"

Om årets guldstrid ska pumpas upp, är det hög tid att börja pumpa.

Om 90 minuter kan allt vara över.

Så pumpa på medan tid är.

Följ ämnen
Malmö FF
Sportbladets Robert Laul.

Jag har varit med tillräckligt länge för att veta hur det fungerar. När domaren Stefan Johannesson blåser till spel på Östgötaporten på söndag inför utsålda läktare kommer suset att dåna. Det kommer att kännas i vitblåa själar och himmelsblåa hjärtan.

Mycket står på spel, allt är möjligt, ja även AIK som samtidigt möter Östersund hemma på Friends gör nog det med en känsla av att chansen finns, hoppet lever, ingenting är omöjligt. Efter en 6-0-uppvisning mot tabelltvåan är det klart de Gnaget ska känna så.

Därefter 90 minuter som verkligen kan avgöra allt.

Vinner Malmö i Norrköping är de minst sju poäng före ”Peking” och Gnaget.

Sju poäng med total tolv kvar att spela om.

De här fyra matcherna för MFF:s del:

Östersund (h), Falkenberg (b), Gefle (b) Hammarby (h).

Uttrycket är nästan sant

Jag har lovat mycket dumt i mitt liv men med det avslutningsschemat, och tre poäng på Östgötaporten, kan jag lova att göra vad fan som helst om MFF skulle missa guldet.

För det händer inte.

Ett av svensk sportjournalistiks mest nötta och felaktigt använda uttryck är: ”I dag måste lag X vinna”.

Det sägs inför varenda jäkla match, särskilt i studioprogrammen i tv men det är väldigt sällan det stämmer.

Den här helgen stämmer det eftersom AIK och IFK Norrköping måste vinna, ja ”Peking” får i alla fall inte förlora.

Nu är uttrycket åtminstone nästan helt sant.

Malmö måste inte vinna men om de vinner är det mer eller mindre klart. Då är guldstriden över, då går den inte att pumpa upp hur mycket fans, medier och klubbar än anstränger sig.

Tro gör man i kyrkan

Då kan de förbereda guldfesterna nere i Malmö medan övriga landet får hitta något annat att glädjas över.

Jag tror att Malmö vinner årets allsvenska även om det blir kryss på Östgötaporten, jag är övertygad om att de vinner guld även om de skulle förlora mot IFK Norrköping. Så bred är MFF:s trupp, så hanterbart är återstående spelprogram.

Men tro gör man i kyrkan som det heter. Om AIK och ”Peking” vinner på söndag då lever guldstriden vidare, då blir det drag, då är det bara att pumpa på ända in i kaklet.

Det vore förstås roligare för en större del av allsvenskans fans men stalltipset inför seriefinalen är att Malmö vinner på Östgötaporten.

I min analys av lagens respektive startelva går MFF segrande ur duellerna med 6-5. Men om jag hade följt analystjänsten Instat slaviskt skulle Anton Tinnerholm ha vunnit duellen mot Linus Wahlqvist. Högst indexsnitt av alla i årets allsvenska just nu har Malmö FF:s Behrang Safari följd av AIK:s Chinedu Obasi och Magnus Wolff Eikrem, MFF (Safari och Obasi har dock spelat under tio matcher).

Malmö har fem spelare på Instats topp 20-index, IFK Norrköping har noll, det går inte att titta blint på Instat men MFF får ändå gälla som favorit på bortaplan och plastunderlag mot ett "Peking" som kan spela utan press.

Trots att IFK Norrköping är regerande mästare är det få som kräver att de ska upprepa guldbedriften, särskilt som en så stor del av startelvan inklusive tränaren har bytts ut.

Se där ja, nu dök den gamla bortförklaringen upp en gång till. Jag bjuder på den, alla Peking-fans.