”Adhd är grymt om man använder den på rätt sätt”

RIK-stjärnan om diagnosen fem år efter alkoholproblemen

RIKL-profilen Linus Arnesson
RIKL-profilen Linus Arnesson

För fem år sedan talade han ut om sina alkoholproblem.

Här berättar Linus Arnesson om diagnosen han fick efter det.

– Adhd är grymt om man bara får hjälp och använder den på rätt sätt, säger 26-åringen, som i vår kan bli tidernas främste målskytt i mesta mästarna RIK.

Det har gått fem år sedan Linus Arnesson, då 21 år, talade ut om sina alkoholproblem i Sportbladet.

Då var han en av Sveriges stora handbollstalanger. Han hade debuterat i Redbergslid redan som 17-åring, blivit lagkapten för mesta mästarna som 18-åring och spelat tre ungdomsmästerskap.

Till det sista av dem, UVM 2011, kom han full.

Samma sommar konfronterade RIK-ledarna Arnesson och fick in honom på en alkoholklinik.

När han berättade om sina problem i november 2011 gick han på antabus och hade varit nykter i tre månader.

Han tog sig ur missbruket och problemen och har varit RIK:s totalt sett bäste spelare sedan dess. Få spelare i Handbollsligan har gjort fler mål och assist under 2010-talet än Arnesson.

 – Jag är en helt annan person i dag. Det är jävligt skönt. Jag är glad över hur det slutade. Jag har det jättebra med min sambo, med mig själv och allt runtomkring. Det är bara positivt just nu.

”Jag kör clean”

Sambon heter Mikaela och har funnits med på hela resan från när Linus var som värst nere i skiten.

– Hon har fått stå ut med mig och har varit stark som stannat kvar.

Vad har du ersatt alkoholen med?

– Jag vet inte... ålder kanske (skratt). Nu är jag trygg med min vardag. Jag känner inte någon livsstress eller vad man ska säga. Min vardag är så bra den kan bli.

När drack du alkohol senast?

– För typ 1,5 år sedan.

Blev det för mycket då eller hur gick det?

– Då var jag medveten om hur allt såg ut så det var bara socialt. Jag festade inte.

Skulle du kunna dricka en öl som ”vem som helst”?

– Jag vet faktiskt inte. Det skulle jag kanske kunna göra. Men det är inget jag tänker på. Det är min vardag nu. Jag kör ”clean”. Jag skiter i det. Det blir bara ett helvete för alla. Även de som inte har problem med alkoholen på samma sätt som jag hade vet hur det är att vakna upp med ångest och skit. Det klarar jag mig utan faktiskt.

Fick diagnosen

Under de här åren har Arnesson också fått veta att han har adhd sedan RIK krävt en utredning i samband med att man hjälpte honom ur missbruket.

– Man får svar på vissa grejer, på varför det sett ut som det har gjort, säger Arnesson om diagnosen.

Gör du någon koppling mellan adhd:n och att du drack?

– Kanske. Det var väl att man kände panik och hade spring i benen och i skallen. Då blev det att man måste hitta på någonting och då blir det lätt i en storstad att man hamnar ute någonstans bland mycket folk.

Han medicinerar inte sin adhd längre.

– I början hjälpte medicinen jävligt mycket under den jobbiga perioden. Kaoset i skallen blev mindre av tabletterna. När det sedan blev bättre så ville jag inte gå på medicin resten av livet utan det här är något man får lära sig leva med när man är 23-24 år.

Blir det aldrig kaos i skallen nu då?

– Nej, kaoset försvann och visst kan jag undra ibland ”va fan hände där”. Men det får jag leva med och nu vet jag varför det blev så.

Många framgångsrika människor med adhd har vittnat om vilken fantastisk drivkraft denna funktionsnedsättning kan vara.

Arnesson menar att adhd:n har gjort honom till en bättre handbollsspelare.

– Ja, det tror jag. Den har drivit mig hela livet. Jag går väldigt mycket in för saker som jag fastnar för. Jag var elevassistent åt en kille med adhd under en period. Han gillade också idrott och jag sa åt honom att man måste använda den på rätt sätt. Det är min tanke om adhd – att det är grymt om man bara får hjälp och använder den på rätt sätt.

Lär bli tidernas målskytt i RIK

RIK som lag är inne i en formsvacka med tre förluster på de fyra senaste. Man parkerar nu på åttonde plats.

– Det ska inte se ut så här. Ska vi komma högre upp måste man slå Guif hemma och Skövde borta. Attityden är katastrof, tyvärr.

Själv känner han en stigande formkurva.

– Jag startade lite trögt men det har jag gjort nästan varje säsong. De två senaste matcherna har det gått uppåt i alla fall.

Det mesta talar för att Arnesson redan denna säsong blir tidernas främsta målskytt i RIK – blott 26 år gammal. Han är just nu fyra på listan med 1069 mål. Men håller han sitt målsnitt från de senaste tre åren kommer han att redan till våren passera legendarerna Stefan Lövgren och Gösta Carlsson samt ettan Fredrik Pettersson på 1181 mål. Han ligger redan före gamla ikoner och storspelare som Stig Sánta, Martin Boquist, Magnus Wislander och Anders Bäckegren.

– Det är stora namn som är däruppe så det hade varit jävligt roligt och stort. Men det är en bonus och inget jag kommer att ta extra skott för.

Noll landskamper

Många menar att Arnesson borde få, eller i varje fall ha fått under de senaste två-tre åren, chansen i landslaget. Men han har aldrig ens fått ett samtal från en förbundskapten.

 – Jag kan bara göra mitt. Med åren har tankarna på landslaget försvunnit. Förra året och denna säsong tänker jag att jag måste leverera först och gör man det tillräckligt bra så hör de väl av sig.

Kontraktet går ut efter säsongen. Men Arnesson kan inte tänka sig spela för en annan klubb i Sverige. Ska han lämna sitt RIK ska det vara för att bli utlandsproffs.

– Jag har hjärtat i RIK. Det är inte värt att gå någon annanstans inom Sverige. I så fall skulle det vara utomlands. Men det ska kännas rätt och allt det där.

Han hyllar RIK för hur de hjälpt honom genom de tunga perioderna.

– RIK har visat stor förståelse för mycket. Det har aldrig varit några problem. De har varit grymma, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.