Lindahl stöttar Semenya i öppet brev

avTT

1 av 2 | Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

64 idrottare, däribland Billie Jean King, Abby Wambach – och svenska landslagsmålvakten i fotboll Hedvig Lindahl, har skrivit under ett öppet brev till internationella friidrottsförbundet, IAAF, som de anklagar för diskriminering.

Bakgrunden är beslutet att Caster Semenya måste ta medicin för att fortsätta tävla på elitnivå.

1 november i år sänks gränsen för det tillåtna testosteronvärdet för kvinnliga medeldistanslöpare, vilket drabbar bland annat världslöparen på 800 meter, Caster Semenya, och indiskan Dutee Chand.

De kommer behöva ta medicin för att sänka sina halter av det manliga könshormonet, som de har naturligt väldigt höga värden av.

Nu backas de av 64 idrottsprofiler i ett öppet brev. De uttrycker sin oro över reglerna som de tycker diskriminerar kvinnor, en enligt dem redan utsatt grupp inom idrotten, och uppmanar att IAAF upphäver reglerna.

"Ingen kvinna ska tvingas att ändra på sin kropp för att tävla i sport", skriver profilerna om de nya reglerna för hur mycket testosteron en kvinnlig löpare får producera.

"Det som står på spel här är betydligt mer än rätten att dela in en sport. Kvinnors kroppar, välmående, möjlighet att försörja sig, deras identitet, integritet och känsla av säkerhet och tillhörande i världen, riskerar att hotas", står det bland annat i brevet.

Bland de som skrivit under brevet finns tennislegendaren Billie Jean King, fotbollspelaren Abby Wambach, hockeyspelaren Meghan Duggan och svenska fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl. Hon är ambassadör för Athlete Ally Community som tillsammans med Women's Sports Foundation står bakom brevet.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

IAAF

Friidrott