Kläbo tappade allt – men vann ändå

avErik Karlsson, Malin Wahlberg

RUKA/STOCKHOLM. Han såg ut att ha kollapsat.

Men när allt skulle avgöras var han där igen, Johannes Hösflot Kläbo, och vann minitouren i Ruka.

– Det var riktigt tufft, benen bara skakar nu, säger Kläbo i segerintervjun.

Efter att ha vunnit både sprinten och 15 kilometer klassiskt talade inget för att någon skulle kunna hota Johannes Hösflot Kläbo när minitouren i Ruka skulle avgöras med jaktstart över 15 kilometer fristil i Ruka.

Men det blev en märkligt svängig historia.

Johannes Hösflot Kläbo öppnade stabilt med sina 38 sekunders försprång medan gruppen där bakom med Calle Halfvarsson tröttnade och bjöd in flera jagande åkare. 

Men så plötsligt tog bensinen slut för Kläbo som mer eller mindre väntade in tio man med Martin Johnsrud Sundby i släptåg inför de sista fem kilometerna.

”Inget bra lopp av någon av dem”

Och det var också Johnsrud Sundby som satte in attacken med en dryg kilometer kvar. Det såg länge ut som bara Alex Harvey skulle kunna utmana – men så när sista backen började fick Johannes Hösflot Kläbo vittring och då kunde ingen stoppa honom. Spurten blev en formsak och 21-åringen tog segern för tredje raka dagen.

– Det var riktigt tufft, jag försökte gå mitt eget lopp men efter tre varv kände jag att de kom snabbt och då väntade jag in dem och försökte ta det i spurten, säger han.

”Tur det inte är OS i dag”

För svenskarna gick det tyngre. Calle Halfvarsson tappade till en tiondeplats och Marcus Hellner slutade inte bättre än 19:e man.

– Inget bra lopp av någon av dem, säger Anders Blomquist i SVT.

– Det var väldigt tungt i dag. Jag hade högre förväntningar än så här, jag hade satsat på att vara på pallen men det är inte alltid det går så bra, säger Halfvarsson.

– Vi kan bättre än så här, tur det inte är OS i dag, säger Hellner.

Snabbast på etappen var fransmannen Maurice Manificat.

Svenska herrarna med flest världscupsegrar 00:25

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.